Autoritățile germane susțin că există un număr din ce în ce mai mare de cereri de azil în Germania din partea cetățenilor moldoveni și că acesta crește exponențial de la lună la lună. Republica Moldova a ajuns deja pe locul cinci la numărul de astfel de solicitări după Siria, Afganistan, Turcia și Irak.

Într-o scrisoare trimisă de secretarul de stat al Ministerului de Interne, Helmut Teichmann, senatorului pentru integrare din Berlin, Elke Breitenbach, la începutul lunii septembrie, acesta își exprima îngrijorarea că „Berlinul reprezintă o proporție vizibil ridicată a cererilor inițiale și ulterioare depuse de moldovenii la nivel național, la aproximativ 80%”.

Scrisoarea a subliniat, de asemenea, faptul că în peste 1.500 de decizii de azil luate de Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați (BAMF) care implică cetățeni moldoveni în acest an, nu a fost recunoscut niciun caz de protecție internațională sau chiar o interdicție de deportare. Mai mult, secretarul de stat s-a referit la natura acestei dezvoltări drept „explozivă”.

În document se mai precizează că abuzul asupra sistemului de azil de către migranții care nu au nevoie de protecție este o problemă care nu trebuie subestimată „în ceea ce privește importanța sa pentru acceptarea (migranților și refugiaților) în societate în ansamblu. ”

Teichmann a sugerat în scrisoare că principalul stimulent pentru cererile mari de azil ar putea fi cel financiar. El a spus că orice prestații sociale plătite solicitanților de azil din Germania ar trebui plătite doar cu o lună în avans, pentru a opri stimulentul persoanelor care călătoresc în Germania să solicite bani de la guvern în așteptarea deciziei autorităților germane în cazul cererii de azil, scrie anticorupție.md.

În august 2021, 431 de moldoveni solicitaseră azil în Germania. În iulie, 231 de persoane din Moldova au venit în Germania pentru a depune cereri de azil. În iunie, acest număr era de 111.

Peste 3.413 persoane din Moldova au plecat din țară în 2020 și au solicitat azil în alte state. Destinațiile căutate de aceștia au fost Franța, Germania și Statele Unite. În total, 99% din cererile de azil au fost respinse. Cele mai multe cereri de azil pentru imigranții moldoveni au fost acceptate din Statele Unite și Italia.