Femei ca ea sunt un etalon, un etalon al curajului, ambiției, dragostei de viață și de apropiați. Pentru că nu fiecare ar putea să poarte încălțările pe care le-a purtat ea. O cunosc mulți din conaționalii noștri din Italia. Acum vrem să o facem cunoscută comunității „O femeie din Paris” din care fac parte femei din toate țările lumii. În acest weekend vă oferim istoria de viață a Tatianei Nogailîc, istorie ce merită să devină într-o zi subiectul unei autobiografii.

– Tatiana când spui Moldova… ?

– Când spun Moldova mă gândesc imediat la satul meu de baștină – Puhoi, Ialoveni.

– De cât timp faci parte din diasporă și de ce ai ales Italia?

– Mă aflu la Roma de 20 ani. Aici am făcut studii, aici muncesc și-mi cresc fiul. Fac parte din generația primului val de migrației spre occident, deci țara aceasta (cu problema în Welfare State) m-a ales pe mine, nu eu pe ea.

– Complicate vremuri au fost… Poveștește-ne despre activitatea ta profesională – cu ce te ocupi? Cine e Tatiana Nogailic femeia de azi?

– În Italia am făcut mai multe cursuri de specializare, cum ar fi operator profesional pentru încadrarea persoanelor străine în câmpul muncii și social, am susținut BAC-ul și am obținut Licența în Științele Sociale, apoi a urmat un Master în Mediere Interculturală /Interreligioasă și alt Master în Managementul sectorului trei și a întreprinderilor sociale. Dar la început am muncit ca Badantă, menajeră, apoi doi ani în calitate de asistentă într-un studiu medical, 15 ani ca sursă externă pentru o asociație care se ocupa de transferul tehnologic din Italia spre țările din Est, iar la momentul actual am trei contracte. Deci, activez în Comisie unde Moldovenii cer azil politic, alt contract îl am cu INAIL (asigurari în caz de accident la locul de muncă/dizabilitate) format Smart Working și în calitate de cercetător într-un proiect destinat migranților. Pornind de la activitățile de voluntariat, am ajuns să fondez în 2004 și să gestionez o asociație non-guvernamentală “AssoMoldave APS”. Una dintre performanțele principale în activitatea AssoMoldave este „Ghidul pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia”, care a ajuns la cea de-a IV ediție și cartea: „Moldovenii în Italia. Globalizarea, efectele Migrației și asocierea Diasporală”.

– Cum reușești să ai timp de tine ca femeie, dar și de cariera ta?

– Nu există ,,nu am timp”. Când este vorba de mine, îmi fac timp pentru orice. Când nu te iubești atât de mult, găsești o scuză. În ce privește Italia, cu criza și timpurile haotice în care trăim, nu am o carieră într-un sector anumit. Îmi place să schimb job-uri și să acumulez experiențe.

– Ce te motivează să treci peste greutăți?

– „Haina de migrant”, rolul de mamă, suferințele și problemele conaționalilor noștri mă motivează să merg înainte și să pășesc peste toate greutățile.

– Ce țeluri și ambiții ai?

– Să scriu o carte și să fac doctoratul.

– Transmite un mesaj femeilor.

– Încercați să obtineți libertatea financiară, aveți grijă de sănătate, învățati mereu ceva nou, fiți voioase, glumețe, zâmbiți și iubiți-vă.

Răspunsurile Tatianei la cele 4 întrebări ale lui Marcel Proust.

– Ce este pentru tine femeia?

– APOGEUL.

– Calitatea pe care o admiri la oameni?

– Inteligența.

– Care a fost cea mai mare pierdere sau nerealizare a ta?

– Pierderea părinților.

– Culoarea şi floarea preferată?

– Verde, pionul.

Dragă Tatiana îți mulțumim pentru că exiști și pentru că inspiri. Avem nevoie de femei ca tine!

nogailictatiana@gmail.com
http://issuu.com/tatiananogailic
http://ok.ru/profile/338635781976
http://it.linkedin.com/pub/tatiananogailic
https://www.facebook.com/Nogailic.Tatiana
https://www.instagram.com/tatiana_nogailic
https://www.youtube.com/user/ASSOMOLDAVE/videos
https://www.facebook.com/profile.php?id=1127431605
https://get.google.com/albumarchive/118263624991660540842

Cu drag, revista „O femeie din Paris”

Redactor text: Daniela Borodachi