Cred pe bună dreptate că istoria Valeriei se încadrează, perfect în categoria „Povești de succes”. A avut (și încă mai are) parte de o creștere fulminantă în afacerea pe care o gestionează cu atâta succes. Dar e o creștere bine meritată! Se simte (printre rânduri și printre gânduri) multă muncă, dedicare, înțelepciune și maturitate, feminitate și responsabilitate față de ceea ce a construit și oamenii care-i sunt alături. Interviul cu Valeria Roznovanu vine ca un duș rece peste oricine are nevoie de un șut sau o palmă motivatoare.

– Cine este Valeria Roznovanu? Femeia? Mama? Soția? Fiica?
– Mă numesc Valeria Roznovanu, sunt căsătorită de 13 ani cu Marius Roznovanu și împreună avem doi copii – o fetiță de șapte ani (Maria-Cataleya) și un băiețel de doi ani (Constantin-Ion).

– Care era activitatea de bază a ta până să te piardă Moldova?
– Acasă am absolvit școala medie din satul Ustia, raionul Glodeni, Colegiul Pedagogic “Ion Creangă” din Bălți și Universitatea de stat “Alecu Russo” din Bălți. În Italia m-a adus soțul pentru a sărbători ziua mea de naștere. Țin minte ca azi – 16 Noiembrie 2013.

– O întrebare provocatoare pe care o dau multor femei din diasporă – în ce condiții ai reveni înapoi în Moldova?
– Nu cred că m-aș stabili înapoi în Moldova. Sunt foarte legată de țară și mândră de rădăcinile mele, am și o mică afacere în Republica Moldova împreună cu prietena mea Alina care la fel locuiește în Italia. Dar copiii mei sunt mai degrabă italieni și asta chiar dacă ținem tradițiile și vorbim în limba română acasă. Ei s-au născut și cresc printre italieni și cu asta am spus tot.

– De ce Italia?
– Italia este țara în care soțul meu visa să locuiască. Își dorea ca viitorii lui copii să se nască la Milano, iar eu îl iubesc atât de mult, încât aș merge după el și la capătul lumii.

– Ce simbioză frumoasă între voi doi. Și Italia? Cum te-a primit țara asta?
– Destul de ostil, din păcate. Acomodarea mea a fost grea, or eu fiind o persoană sociabilă și activă m-am trezit brusc fără prieteni și casnică, lipsită de activitățile mele și de rutina pe care o aveam în Moldova.

– Care au fost job-urile pe care le-ai avut înainte să te lansezi în afaceri?
– Trei ani am fost casnică din lipsă de acte și în 2016 aproape printr-un miracol am rămas însărcinată cu primul copil. A urmat sarcina și doi ani cu fetița. În 2018 din disperare ca să pot ieși din casă și din depresia post partum m-am angajat ca femeie de serviciu într-o familiei din Milano. Deci primul meu job în Italia a fost servitoare.

– Afacere într-o țară străină, cu legi străine și nu până la final înțelese? Nu ți-a fost frică să te lansezi?
– Eu m-am lansat dintr-o glumă și sincer nu m-am așteptat c-o să am așa succes și că doar în doi ani și  jumătate voi deveni cea mai cunoscuta în Italia, iar mai nou – în Europa. Mai mult chiar, sunt contactată zilnic de persoane din Brazilia, care mă numesc Valery diva. Cât despre frică eu în viață asta am frică doar de Dumnezeu, restul nu mă interesează, ador riscul și hazardul. Tot ce am construit a fost din pură adrenalină și datorită faptului c-am văzut că-mi reușește bine ceea ce fac.

– Cum ai ajuns la ideea de a te lansa în acest gen de afacere, destul de nișat?
– Am făcut un curs de tratamente de îndreptare în Republica Moldova în octombrie 2019, la recomandarea prietenei mele Alina care continua să insiste că eu nu trebuie să fac curat, că merit mai mult. M-am întors în Italia și munceam la trei job-uri și, în plus, aveam câte o clientă, două pe săptămână. Soțul meu însă, a insistat ca eu sa mă concediez și să mă dedic tratamentelor. A urmat un an în care eu cu faimoasa valiză roz am colindat Milanul și suburbiile pe la casele clientelor. Câștigam foarte puțin dar îmi plăcea atât de mult încât puteam să lucrez și 14 ore pe zi. În 2019, în luna decembrie am mers în Rusia și am făcut un curs cu Nelly Sogomonian. Acolo am făcut cunoștință cu tratamentele de reconstrucție Donatti și de atunci viața mea a luat o altă întorsătură.

– Cu ce gânduri ai pornit acum doi ani și care-ți sunt rezultatele la ora actuală?
– În pandemie am investit ultimii 3000 de euro în cursuri online și am început să public zi de zi pe Instagram, să testez șampoane noi și să îmi cresc publicul pe Instagram. Pentru mine pandemia a fost un mare succes, iar când am ieșit din pandemie și multe saloane din Italia dădeau faliment, am deschis salonul meu. Toți îmi ziceau că sunt nebună și doar soțul mi-a zis că „a venit momentul să strălucești”.

– Cu ce buget te-ai lansat? Și care este cifra de afaceri la ora actuală?
– M-am lansat cu 6000 de euro și încet, încet am investit tot ce câștigam. La moment am salonul Valery Mystic Hair cu zece angajați, dintre care cinci sunt moldovence. La fel avem academia Valery Mystic Hair unde predăm cursuri de tratamente, de îndreptare și restructurare și unde facem demonstrații despre brandurile la care avem drepturi exclusive de distribuție. Mai am două angajate din Moldova care mă ajuta în casă și cu copii, deci în total sunt 12 dintre care opt moldovence și mă mândresc mult că pot să ajut fetele noastre să crească și să evolueze. Cifra de afaceri este destul de mare, peste 50000 lunar, dar am atins și cifra 70000, dar și cheltuielile sunt foarte mari. Sunt luni când avem 38000 de euro doar cheltuieli lunare. Până în august mi-am fixat ca obiectiv să ajung la 100000.

– Woow. Sună incredibil. Cine-ți sunt clienții?
– Clientela mea este internațională, dar în mare parte sunt femeile din Italia. Sunt foarte iubită de clientela mea. Fetele mă îmbrățișează și de multe ori îmi mulțumesc că datorită Instagramului meu au reușit să treacă peste depresii sau că le-am motivat să schimbe ceva în viața lor. Lumea mă oprește pe stradă să facă poze cu mine sau pur și simplu să îmi dea un pupic și o îmbrățișare.

– Cu ce ai început – locație, angajați, număr de servicii?
– Am început în mai 2020 într-un apartament foarte urât unde munceam la negru. Lucram câte 12-14 ore pe zi, șapte zile în săptămână. La un moment dat nu mai reușeam să mănânc sau să mă pieptăn singură pentru că aveam ligamentele la degete inflamate. Atunci am luat-o pe Veronica, o fetiță de la mine din sat.

– Cum ai reușit? Ai studii în spate? Ai învățat singură? Prin greșeli? Prin succese? Și unde te afli la moment?
– În septembrie 2020 am deschis activitatea, oficial, unde foloseam doar 30 de metri, din cei 90 pentru că nu aveam posibilitatea să amenajez tot. Acum, folosim toți 90 de metri și nici așa nu reușim să-i mulțumim pe toți, pentru că nu putem să luăm mai mulți de 12-14 clienți pe zi. Am făcut și conținutul pentru ca să fac cursuri în toată lumea, am învățat de la cei mai buni și investesc în jur de 20000 de euro pe an pe formarea și dezvoltarea mea, anul acesta o sa trec de 50000 pentru că m-am înscris la o școală de bussines.

– Provocări?
– Cu duiumul. Cel mai dureros sunt angajați care dispar peste noapte, prietenii care trec pe partea concurenților după ce au luat tot ce au putut de la tine, persoane care pentru 20 de euro te scuipă fără să înțeleagă ce cheltuieli ai în spate. Dar cea mai mare provocare a fost depresia prin care am trecut prin anul trecut și care m-a costat peste 50000 de euro, însă, asta a fost o lecție după care parcă am primit o palmă și m-am trezit și mai puternică și mai dornică să cresc. Eu cred că tot ceea ce se rezolvă cu bani nu sunt probleme, ci cheltuieli și atâta timp când știu cum să fac banii pentru a acoperi, nu am probleme. Am rezolvat ușor pentru că am o echipă care mă iubește foarte mult și au fost pentru mine scut ,cu așa persoane în jurul meu a fost foarte ușor să trec prin tot și să dublez ceea ce am pierdut. Simțul umorului și soțul meu la fel au fost aripile mele în tot acest parcurs. Când ești un motivator și trebuie să fii tare ca să-i ajuți pe toți, câte odată te pierzi pe tine. Numai eu știu cum mă opresc pe dealuri și urlu ca să îmi descarc durerea, dar asta se întâmplă rar și mereu îmi aduc aminte că am responsabilitate față de 12 persoane și că anul ăsta trebuie să devin cunoscută în toată Europa și îmi trece … Nu am eu timp de miorlăit.

– Sfaturi pentru viitoarele antreprenoare?
– Dacă sunteți la început de drum înscrieți-vă în asociații de femei, frecventați toate evenimentele unde se adună lume bună. Așa se nasc prietenii, colaborări și parteneriate. Angajați-vă companii de social media și de PR, doar așa o să reușiți să aveți vizibilitate. Învățați să delegați ca să nu fiți sclavele activității voastre și nu vă dați bătute la cele mai mici impasuri pentru că după ploaie și vânt neaparat o sa iasă soarele. Le-aș spune să nu “miorlăie”, “fii mujic”, dar dacă serios, le-aș ruga să se gândească și la ele, dar în rest le-aș spune să fie bune, să ajute persoanele care le ies în cale, așa cum am făcut și eu în acești ani, pentru că răsplata este pe cinste. Valeriei de acum trei ani vreau să îi spun că sunt mândră de tine și sunt sigură că peste șase ani noi două o să fim tare sus (chiar dacă te temi de înălțime) eu o să-i fiu sprijin și suport în tot pentru că e tare „classnaia”.

– Felicitări Valeria. Îți dorim să ajungi la culmile Everestului către care tinzi. Îți mulțumim pentru confidențe, dar mai ales pentru motivație. Dragile noastre, mai multe despre Valeria puteți citi pe pagina ei de instagram https://www.instagram.com/valerymystichair_milano/  https://www.instagram.com/roznovanu_valeria_/

 

Dragă Femeie, dacă dorești ca și povestea ta să ajungă pe pagina noastră ⚜️Ne găsești pe Instagram https://instagram.com/o_femeie_com?utm_medium=copy_link Facebook https://www.facebook.com/ofemeiedinparis ⚜️Pe site-ul : www.Ofemeie.com ⚜️Ne poți susține și cu o: donație aici https://www.gofundme.com/f/sustine-echipa-platforma-ofemeiecom?utm_campaign=p_cp+share-sheet&utm_medium=copy_link_all&utm_source=customer