Ambasada României la Paris este considerată una din cele mai frumoase reşedinţe diplomatice pe care le deţine România şi este totodată unul dintre cele mai frumoase imobile din Paris.

Ziarul Le Figaro, cel mai vechi din Franţa, a publicat în 2018 o revistă sub numele „Paris Secret” în care a adunat cele mai frumoase zece locuri mai puţin cunoscute din oraş, iar Ambasada României este unul dintre ele.

Clădirea, amplasată strategic între Arcul de Triumf şi Domul Invalizilor, a fost finalizată în perioada Belle Epoque. Nu este doar una dintre cele mai frumoase Ambasade ale României în lume, ci este totodată unul dintre cele mai impresionante imobile din Paris. Este vorba despre Palatul Béhague, numit iniţial Grand Hôtel.

Imobilul a fost construit în etape, prima parte fiind finalizată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pentru ca ulterior construcţia să fie extinsă şi inaugurată, în forma pe care o ştim astăzi, la începutul secolului al XX-lea.

Statul român a plătit, în 1938, 5,5 milioane de franci pentru Palatul Béhague, care a devenit astfel primul sediu premanent al Ambasadei României în Oraşul Luminilor.

Palatul este un proiect complex, creionat şi finalizat de mai multe generaţii ale familiei Béhague. Bunica Martinei de Béhague a cumpărat terenul pe care se află în prezent ambasada, în 1863. Aceasta şi-a dorit aici un hotel în stil Ludovic al XV-lea. Arhitectul care a realizat palatul avea obiceiul de a reutiliza elemente de decor. Astfel că ușile clădirii sunt mai vechi decât Palatul, pentru că au fost recuperate din demolările altor palate. De exemplu, unele uşi provin de la un palat al lui Ludovic al XV-lea, iar lambriurile din bibliotecă au avut, şi ele, o altă viață.

Elementele centrale ale clădirii sunt scara din lemn de stejar din secolul al XVIII-lea şi valoroasa Bibliotecă Ovală, care găzduiește 1500 de cărți. Scara din lemn a fost inspirată de Escalier de la Reine (Scara Reginei) de la Palatul Versailles. Salonul de marmură seamănă cu un Palazzo Venețian. Acest imobil este considerat unul dintre cele mai impresionante exemple de arhitectură decadentă în stil Ludovic al XV-lea, cu elemente de marmură colorată, cu statui impunătoare, candelabre minuţios realizate şi cu detalii aurite.

 

Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, spune că încăperea sa favorită din clădire este sala de teatru.

”Sala bizantină este o sală de teatru de aproximativ 300 de locuri, construită după modelul unei biserici din Orient, la sfârșitul secolului XIX, început de secol XX, de contesa Martine de Béhague, care a fost proprietara acestui palat. În afară de această Sală bizantină, care este singura sală de teatru care se află într-o ambasadă în Franța (atunci când a fost construită era cea mai mare sală de teatru privat din Paris), mai sunt câteva saloane foarte frumoase, care reprezintă reședința ambasadorului României la Paris. România a cumpărat-o în 1939, exact acum 80 de ani, în mai 1939, când ministru de externe era Tătărăscu și când au fost cumpărate mai multe clădiri importante pentru România în străinătate. Este una dintre cele mai frumoase ambasade din Paris. Este cunoscut ca fiind un loc foarte frumos și este un loc în care vin cu plăcere cei pe care îi invităm, fie că sunt oameni politici, artiști, actori economici, reprezentanți ai societății civile, pentru că această ambasadă este cunoscută ca fiind un loc aparte, în inima Parisului, aici în Arondismentul VII, lângă Tour Eiffel”, a spus Excelența Sa Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța.

Sursa info: rfi.ro/tag/pagina-de-istorie