Cu un prenume ales de către tatăl ei pentru a onora rădăcinile neamului lor, Basarabia este o tânără domnișoară din neamul lui Basarab (înființat în anul 1310), considerat de istorici ca întemeietorul Țării Românești. Ea e din ramura care a plecat spre Moldova, deci e mândră să se prezinte ca moldoveancă, chiar dacă are și pașaport românesc!

Viața a adus-o la Paris unde muncește din greu pentru a-și asigura un viitor mai bun! Așadar, în fiecare zi ea începe serviciul la ora 9:00 dimineața, are o oră de transport pentru a ajunge la locul ei de muncă.

Fiind o ființă organizată, își pregătește tot necesarul seara pentru a pleca dimineața foarte devreme. De fapt, nu e totul așa de simplu. Alarma ei sună la ora 7:00, dar o anulează de 3 ori. E dulce somnul dimineața și a adormit cu telefonul lângă ea. Chiar dacă pierde 27 de minute se face frumoasă și iese din casă mâncând un măr bio trimis special de bunica din Moldova!

E o femeie de aur, deși în ultimul timp se simte puțin mai rotunjoară, obosește mai repede, se simte mai tristă! Posibil să fie efectul crizei sanitare sau al sărbătorilor… Moldovenii ei fiind popor cu tradiții au sărbătorit crăciunul și anul nou de două ori, au făcut paștele cu prietenii francezi, dar și cu cei români și moldoveni. De fapt, ea nici nu mai numără sărbătorile, ce să-i faci? E obositor, dar viața e frumoasă, ca să nu zicem scurtă!

Pentru a clarifica situația, ea consultă medicul care o asigură că are toate organele sănătoase și ca tratament îi recomandă să se apuce de sport! Basarabia crede că e o glumă, doctorul ei fiind mereu glumeț și îi face ochii dulci, căci ea e moldoveancă, iar doctorul știe ce-i frumos! Asta putem crede, dar el rămâne profesional până la urmă și îi explică că din anul 2011 în Republica Franceză legea a evoluat în favoarea sportului, că activitatea fizică și sportivă a fost recunoscută ca o terapie fără medicamente de către „Înalta Autoritate de Sănătate”.

După ce consultă un antrenor sportiv, cum e moda la Paris, pentru a face un bilanț complet și a stabili un program de antrenament, Basarabia decide să aplice sfaturile specialiștilor și să piardă 2 kilograme din greutatea sa totală în următoarele două luni. Așadar, ea începe un program în care trebuie să alerge dimineața de 3 ori pe săptămână! E curajoasă. Așa sunt basarabencele, nu putem decât să ne mândrim cu ele! Voința ei fiind de fier, de acum înainte, lunea, miercurea și vinerea alarma sună la ora 6 și 30 de minute, pentru a nu o amâna din nou și pierde timp, antrenorul ei i-a recomandat să lase telefonul departe de pat.

Deci, Basarabia se culcă aproximativ pe la ora 11:00 seara, după un ultim mesaj lui Vasile care ar face mai bine să o invite la o plimbare în weekend, decât să-i scrie atât de târziu! Ea crede că e bine să doarmă minimum 7 ore pe noapte, și bine face!

Când alarma sună, ea e nevoită să se scoale din pat pentru a o dezactiva, iar lângă telefon stă un pahar cu apă pe care îl bea direct! Hainele de sport sunt pregătite și o așteaptă, după ce se spală pe față le îmbracă și iese din casă pentru a alerga pe străzile Parisului aproape pustii, de parcă rezervate doar pentru cei mai curajoși!

Când muzica păsărelelor sau calmul dimineții o plictisesc, ea ascultă puțină muzică populară, să-și amintească de pașii de horă, căci știe că eforturile depuse îi va permite să danseze și mai mult în viitorul apropriat! Încă o dată, antrenorul ei i-a explicat că alergatul dimineața pe stomacul gol nu-i permite doar să ardă grăsimile din corpul său și să piardă din greutate, dar și să fie mai rezistentă în realizarea eforturilor de lungă durată.

După ce termină cele 30 minute de alergat pe ritmul lui Ion Paladii, Zinaida Julea și Irina Loghin, face un duș, ia un mic dejun sănătos și pleacă spre muncă la ora 8:00 cu o dispoziție de zile mari! Datorită activității sale fizice nu numai se simte mai dinamică și mai ușoară, dar simte și beneficii psihologice! Corpul ei a secretat hormonii responsabili de fericire (serotonina), a diminuat hormonii responsabili de stres (cortizol)! Ea pleacă cu zâmbetul pe buze, este mai eficientă la serviciu dar și transmite o energie pozitivă tuturor colegilor, numai dear vedea-o Vasile…

De către Lavric Vasile Antrenor de fotbal si antrenor personal. 

Cu drag, special pentru revista „O femeie din Paris”