Una dintre clientele mele spunea: ,,Mănânc mereu dulciuri, pentru că acolo, undeva, în lume, este ziua cuiva, iar mie îmi place să sărbătoresc.” Îți plac dulciurile, însă nu știi care dintre ele păstrează silueta. Află din acest articol cu ce îți poți îndulci ziua fără să-ți faci griji pentru talie și sănătate.
Poate crezi că dulciurile sunt interzise?! Am o noutate bună. Îți las 9 variante de deserturi pentru o alimentație sănătoasă.
O respingere completă a dulciurilor este uneori mult mai dăunătoare decât utilizarea zilnică a acestora într-o cantitate moderată. De ce? În primul rând, te limitezi și asta te frustrează, scade producția de serotonină (un hormon care reglează starea de fericire). În al doilea rând, ești lipsită de o sursă de glucoză („combustibilul” necesar pentru funcționarea tuturor sistemelor corpului). Deci, după cum vezi, bunătățile nu sunt doar posibile, ci chiar necesare pentru a fi consumate.
PASTILA
Se compune în întregime din fructe (sau mai bine zis, piure de fructe și fructe de pădure), prin urmare este absolut inofensiv.
Porția recomandată este de 30-50 de grame pe zi. De asemenea, reține că nu toate bomboanele care se află pe rafturile supermarketurilor sunt potrivite. Asigură-te că citești ingredientele de pe ambalaj. Cumpără acest produs cu condiția să nu conțină zahăr și compuși nocivi, iar toate componentele sunt exclusiv naturale (doar pireu de fructe și poate albuș de ou). Dacă nu ești sigură că omologii din magazin sunt cu adevărat sănătoși, atunci există o opțiune excelentă – gătești-o acasă.
CIOCOLATA NEAGRĂ
Ciocolata neagră (amară) este recomandată, deoarece conține o serie de antioxidanți cu efect de întărire a sistemului nervos și cardiovascular, reglarea corectă a presiunii sangvine. În plus, îmbunătățește starea de bine și energia, și stinge pofta de dulciuri.
Dar nu orice ciocolată neagră o va face. Trebuie s-o poți alege pe cea potrivită. Compoziția trebuie să indice conținutul boabelor de cacao într-o cantitate de cel puțin 75% (în general, cu cât această cifră este mai mare, cu atât mai bine). De asemenea, asigură-te că nu există grăsimi ieftine, gen margarină. Gustul unei astfel de ciocolate se poate distinge imediat de una de calitate: nu se topește în gură și nu provoacă deloc senzații plăcute pe limbă. Dacă ai realizat că ai cumpărat o ciocolată necalitativă, atunci arunc-o imediat, deoarece utilizarea unor astfel de produse este periculoasă pentru organism.
15-20 grame pe zi vor fi suficiente pentru a te răsfăța.
SUFLEUL
Preparat culinar asemănător cu o budincă, foarte pufos, făcut din legume, brânză sau fructe cu albuș bătut spumă. Oferi corpului proteine și grăsimi bune. 100 de grame de sufleu este o gustare bună între mesele principale.
JELEUL
Preparat făcut din suc de fructe fiert și gelatină. Are un aspect gelatinos. Gelatina – o proteină de care organismul nostru are nevoie pentru o bună funcționare a ligamentelor și articulațiilor. Poți adăuga în meniul zilei, mai ales că are doar 60-70 de calorii la 100 de grame de produs. Varianta împachetată din comerț vine cu o doză bună de zahăr, coloranți și gusturi artificiale. Așa nu dai corpului o gustare sănătoasă. Optează pentru varianta gătită în casă unde poți pune culoare peste culoare (din fructe variate) și vei fi crea ,,operă în bucătărie,,
BEZEAUA (BEZELE)
Este făcută din albuș de ou bătut cu îndulcitor (de exemplu stevie granulată sau erythrit). Albușul îți oferă o porție de proteină, atât de necesară întregului corp. Te vei orienta la 30 de grame pe zi de bezele.
În rețelele de magazine tradiționale aproape imposibil să găsești variante fără zahăr și coloranți sintetici. Dacă vezi pe lista ingredientelor „carmin”, „clorofilină”, „curcumină”, „beta-caroten”, atunci nu îți face griji, aceștia sunt aditivi alimentari naturali de culoare, dar de la achiziționarea de produse care indică „tartrazină” sau „carmoisină”, este mai bine să refuzi, deoarece aceștia sunt alergeni puternici. Apropo, pericolul pentru sănătate se poate ascunde și în cuvintele „identice cu aromele naturale”. Încearcă varianta gătită acasă. Colorează cu pireu de fructe sau fructe de pădure.
BUDINCA
Un desert simplu, sănătos și cel mai important, delicios. Preparat culinar din brânză de vaci și ouă copt la cuptor. Poate avea și fructe sau fructe de pădure. Poți savura 100 de grame la gustare sau 200 de grame la o masă principală. Tu primești saturație, iar corpul proteine și grăsimi bune. Da, are ceva calorii, dar dacă vei folosi brânză cu grăsime de 15-20% vei da cantitatea potrivită. Adăugând bucăți de fructe mai adaugi și ceva fibre bune pentru funcționarea tractului gastro-intestinal.
IAURTUL CU FRUCTE ȘI NUCI
Aceasta este o variantă pentru iubitorii de deserturi cremoase. Pur și simplu cumpără iaurt natural (alb, fără zahăr sau aditivi aromatizanți) și amestecă-l cu nuci, semințe, fructe sau fructe de pădure, scorțișoară etc. La 150 de grame de iaurt adaugi 1 lingură de nuci sau 1 linguriță de semințe, 100 de grame de fructe sau fructe de pădure. Este o gustare excelentă la locul de lucru sau la drum lung. O variantă salvatoare oricând și oriunde.
CACAO
Cacao este sora ciocolatei negre, doar sub formă de băutură. Va servi ca o alternativă bună a cafelei, în caz că vrei să micșorezi cofeina. Reține că vorbim despre un produs natural și îți oferă beneficiile uleiurilor esențiale și a grăsimilor bune din boabele de cacao. O poți găti în lapte degresat și fără să adăugi zahăr.
COPTURILE
Da, nu te mira. Patiseria este, de asemenea, permisă. În versiunea ușor modificată pentru o alimentație sănătoasă.
Folosește tărâțe, fulgi de ovăs, fulgi de cocos, făină din migdale sau din orez, fibre, făină integrală în loc de făina albă obișnuită. Acestea conțin carbohidrați complecși care nu cresc nivelul zahărului din sânge, păstrează senzația de sațietate mai mult timp. Pentru a reduce caloriile folosește produse lactate cu procent de grăsime mai mic. Brânza poate substitui untul din cremă. Pireul de fructe, stevia sau erythrit pot înlocui zahărul.
Pui pe farfurie o bucată de 120 de grame.
Bucură-te de senzațiile dulci, care te mențin sănătoasă. Ai văzut, alegere este.
Cu drag pentru sănătate. Cristina Rață, nutriționistul familiei tale.
https://www.facebook.com/cristinarata.de
https://instagram.com/cristinarata_nutritionist?igshid=ufmqtv8dj518p