A fost plăcere s-o descoperim. Și s-o îndrăgim. Autenticitatea ei! Zâmbetul! Carisma! Dar mai ales ambiția – toate ne duc la gândul ca tot ce a planificat această femeie, neapărat va reuși! Și, dacă de obicei, ea este cea care prin emisiunea sa – „Vorbe cu Gust” descoase oamenii de secrete, de data asta am reușit noi să discutăm pe îndelete, s-o cunoaștem, să-i aflăm planurile, dorințele și să ne bucurăm pentru succesele ei!

Protagonista articolului de azi este Catiușa Costaș, inițiatoarea proiectului „Vorbe cu Gust” care ne-a surprins atât de frumos cu interviul ei.

– Cine este Ecaterina Costaș? Povestește-ne un pic despre tine și familia ta.
– Pe lângă descria generală precum faptul că sunt o tânără femeie, mamă a doi adolescenți, soție, antreprenoare, aș mai putea adăuga faptul că sunt un om care înfruntă provocările, care iubește frumosul în oameni și crează oportunități pentru sine și alții. Ce ține de familia mea, aș putea vorbi ore în șir fiindcă aici se concentrează toată energia, dragostea și sensul vieții mele. Anul acesta facem cu soțul 15 ani de cuplu. Suntem cei mai buni prieteni și așa a fost mereu. Am trecut prin diferite perioade, mai dificile și mai ușoare, mai triste și mai frumoase. Dar am reușit să depășim împreună tot ce-a fost greu, fiindcă ne-am iubit unul pe altul nu doar ca bărbat și femeie. Cel mai important e c-am iubit omul din noi. Soțul meu Iurie are atâtea calități frumoase. Asta o pot confirma toți oamenii care-l cunosc. Eu întotdeauna zic „cine îl are ca prieten pe Iurie, are un om de valoare alături”. Și acum imaginează-ți că acest om este partenerul meu de viață. Voi spune o glumă aici, dar mereu repet că atunci când l-am ales pe el, am câștigat biletul de aur la loteria vieții. Îl ador, îmi este permanent alături și-mi permite să fiu eu însămi. Deci chiar pot vorbi ore despre el. Iar cei doi adolescenți ai noștri, două diamante la care lucrăm zilnic pentru ca să le descoperim talentele, potențialul, cele mai bune și puternice calități pe care trebuie să le conștientizeze și să pornească cu ele în viață. Avem un băiat și o fată, cu două caractere proporțional opuse – Robert și Milena, iar din experiența zilnică pe care o avem cu ei, îi mulțumim lui Dumnezeu că avem doar doi! Glumesc! Dar… LOL! În realitate îi iubim foarte mult și obiectivul nostru principal este să construim relații deschise, bazate pe sinceritate, acceptare, respect reciproc și cooperare. Bineînțeles că eșuăm uneori, dar ne cerem iertare și o luăm de la capăt.

– Ce frumos ai descris totul! Catiușa, de cât timp sunteți în Franța?
– În Franța ne-am stabilit acum opt ani. Am venit aici un pic dezorientată încă neștiind cu ce mă voi ocupa, ce voi profesa pe viitor. Și dacă stau să-mi amintesc cine era Catiușa de atunci și cine este Catiușa de astăzi, păi sunt doi oameni foarte diferiți. Motivele emigrării noastre sunt mai mult sau mai puțin tradiționale – am venit după un trai mai bun, motivul mai multor moldoveni care au ales calea străinătății. Acasă în Moldova am făcut Facultatea de pedagogie învățământ primar și preșcolar. Mi-a plăcut enorm de mult să lucrez la școală cu copiii. Dar a fost o experiență de scurtă durată, deoarece s-a născut prințesa noastră și am decis să rămân acasă în loc să accept să devin învățătoare pentru clasa a patra. Cât am stat acasă cu fetița am mai făcut și cursuri de frizer, ceea ce-mi permitea să-mi câștig în permanență banii mei proprii.

Când am emigrat în Franța am continuat să prestez servicii de frizer, însă m-am angajat și la o companie de cleaning unde am lucrat doi ani. Bineînțeles că foarte repede a venit momentul când nu puteam să mai suport această rutină de curățenie pe la casele străinilor, dar îmi ziceam: Dacă las, cu ce mă ocup mai departe? Și fiindcă nu găseam răspuns, iar bani ne trebuiau, am rămas în rutina aceasta timp de doi ani. A doua experiență mai frumoasă a fost postul meu de vânzătoare la un chioșc din Versailles, unde zilnic comunicam cu francezi, turiști și învățam lucruri noi din domeniul vânzărilor. Dar n-am stat mult, fiindcă în sfârșit am înțeles ce mă pasionează și ce mi-ar place să fac în Franța. Am început să studiez arta decorării evenimentelor și floristica. Activez în acest domeniu până în prezent, sunt designer evenimențial în societatea mea proprie, care poartă numele Life Story Decor Paris. Anume din momentul când mi-am început activitatea ca și designer de evenimente, am început să trăiesc cu adevărat viață deplină și asumată aici în Franța. Este profesia mea de suflet, de unde mă alimentez cu frumusețe, perfecțiune în detalii, învăț abilități de comunicare cu oamenii și echipa.

– „Vorbe cu Gust” – povestește-ne mai multe despre acest proiect culinar! Cum a apărut? Cine sunt invitații tăi?

– Pe lângă design-ul evenimențial, sunt pasionată de oameni și istoriile lor de succes. Sunt zilnic antrenată în ascultarea interviurilor și podcasturilor unde oamenii vorbesc despre ei, despre calea lor spre succes, despre idei și proiecte. Chiar dacă nu am absolut nici un studiu în domeniul culinar, nu cred c-aș avea nevoie de asta. Așadar, am hotărât anul acesta să pornesc o emisiune cu profil culinar. Totuși „Vorbe cu Gust” după cum menționez în descrierea fiecărui episod, este un proiect nu despre rețete culinare, ci despre oameni. Invitații mei sunt moldoveni care, la fel ca și mine, au venit în Franța, fiecare cu istoria și trecutul său. Noi în proiectul „Vorbe cu Gust”, povestim toate acestea în timp ce gătim niște rețete alese de invitat. Deci gătitul este doar un mijloc de a ne întâlni pentru a discuta. Și dacă cineva din spectatori va învăța o rețetă nouă, este doar un plus al emisiunii.

– Mai există și alte emisiuni de genul dat. Care este acel ceva care te diferențiază de alte emisiuni culinare?
– Unica emisiune pe care mi-o amintesc este «Дерзкая готовка» cu Лейсан Утяшева, dar din care nu am reținut nici o rețetă, fiindcă am privit-o mai mult pentru asculta istoriile invitaților ei. Alte emisiuni nu am urmărit, dar cred că ceea ce ne deosebește de alte emisiuni culinare este anume faptul că „Vorbe cu Gust” nu este despre culinărie, ci despre oameni.

– Ai învățat totuși și mici secrete culinare?
– Bineînțeles. Am bifat mici secrete culinare pe care le-am învățat la invitațîi mei. De exemplu, cum să scoți ușor sâmburele unui avocado, cum să servești frumos în farfurie orezul fiert, sau un pește porționat.

– Unde te vezi tu peste cinci ani legat de acest proiect?
– Anul acesta vreau să mă concentrez pe oamenii veniți din Moldova, care s-au stabilit în Franța. Nu știm ce ne pregătește viitorul, însă avem scopuri ambițioase și planuri la care deja lucrăm împreună cu soțul meu. Visul este să-mi cresc echipa de filmări, să avem proiecte comerciale din care vom putea să achităm tehnica și oameni cu care vom lucra la interviuri, să pornim și alte emisiuni cu profil diferit!
Aici e nevoie nu doar de muncă, dar și de oameni pasionați care vor fi gata să investească timp, idei și eforturi personale. De-asemenea, dorim să ne creștem audiența, să avem urmăritori activi și implicați pe rețelele de socializare! De aceea, invităm fiecare persoană care vine în platoul de filmare să participe la creșterea audienței noastre, pentru că mai mulți să-i cunoască atât pe ei cât și pe noi!

– Unde te vezi tu peste cinci ani legat de această țară?
– Franța a devenit locul unde visele mele devin realitate, țara unde totul este posibil, doar să vrei și să muncești! Ne simțim foarte bine aici, așa că maximum ce am schimba ar fi până când… nimic.
Mulțumim Universului că lucrează împreună cu noi la realizarea visurilor noastre, și acestei țări pentru că nu pune piedici în dezvoltarea noastră!

– Dragă Catiușa, fie ca tot ce ți-ai planificat să se realizeze. Să ști că noi îți vom fi mereu alături și te vom susține.

Dragă Femeie, dacă dorești ca și povestea ta să ajungă pe pagina noastră ⚜️Ne găsești pe Instagram https://instagram.com/o_femeie_com?utm_medium=copy_link Facebook https://www.facebook.com/ofemeiedinparis ⚜️Pe site-ul : www.Ofemeie.com ⚜️Ne poți susține și cu o: donație aici https://www.gofundme.com/f/sustine-echipa-platforma-ofemeiecom?utm_campaign=p_cp+share-sheet&utm_medium=copy_link_all&utm_source=customer