Franța va relua exporturile de șampanie către Rusia, în ciuda legii Moscovei care prevede că doar vinurile produse în Rusia pot purta eticheta de ”șampanie”. Industria franceză a șampaniei îi sfătuiește pe producători să reia exporturile spre Federația Rusă, după ce livrările au fost oprite pe parcursul verii ca urmare a așa-zisului, „Război al Șampaniei”.

Exporturile fuseseră oprite în iulie, după ce Rusia a adoptat o lege care prevedea că eticheta „champanskoie” era rezervată doar vinurilor spumante produse de Rusia. Mai mult, obliga producătorii francezi să elimine eticheta ”champagne” și să pună în loc ”vin spumant”, scrie digi24.ro.
Asta în ciuda faptului că în baza mai multor tratate internaționale și legi naționale, majoritatea țărilor limitează utilizarea termenului la vinurile produse în regiunea Champagne, prin acordarea statutului de denumire de origine protejată.
Comitetul Interprofesional al Vinurilor Champagne(CIVC) îi sfătuiește pe producătorii de șampanie să reia transporturile. Suspendarea este ridicată deoarece autoritățile ruse nu au răspuns la mai multe scrisori trimise de miniștrii francezi.
Unul dintre motivele invocate de comitet pentru reluarea transporturilor a fost calmarea situației și evitarea aducerii cazului la Organizația Mondială a Comerțului, precum și evitarea penalizării consumatorilor și clienților ruși.
Vorbind la o întâlnire cu autoritățile franceze despre potențialele negocieri cu partea rusă, directorul comitetului, Charles Goemaere a spus: „Este important pentru noi să putem reporni transporturile către Rusia. Deci, acesta este numărul unu. Numărul doi este să discutați și negociați o soluție bună care să ne păstrează dreptul de a folosi numele. „
Amintim că în această vară, în Franţa, producătorii de şampanie le-au adresat un apel tutror viticultorilor, să oprească total exporturile de vin către Rusia, după ce preşedintele Vladimir Putin a promulgat o lege prin care denumirea de „şampanie” va putea să apară doar pe vinurile spumante produse în Rusia.