Viorica Țîmbalari
Fondatoarea platformei OFEMEIE.COM
Dragă femeie, din această lună suntem și mai aproape de tine. Platforma Ofemeie.com, Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” și Ambasada Moldovei la Paris, a lansat astăzi Campania de distribuție a broșurii cu informații utile despre violența în familie. Astfel, o mie de persoane urmează să fie informate prin intermediul acestor broșuri despre fenomenul violenței în familie și vor primi datele de contact unde pot să apeleze.
Violența în familie include abuzuri fizice, sexuale, violență psihologică, economică și spirituală. În 95 % de cazuri de violență în familie, victimele sunt femei, iar agresorul poate fi soţul, fostul soţ, partenerul sau fostul partener, tatăl, tatăl vitreg, fratele, feciorul sau alți membri ai familiei. Potrivit statisticelor, în timpul pandemiei COVID-19, numărul de cazuri de violență față de fete și femei a crescut cu peste 35%. Există multe semne ale unei relații abuzive. Semnul cel mai reprezentativ este frica de partener. Pentru a înțelege dacă relația ta este una de tip abuziv, încearcă să răspunzi la întrebările prezentate mai jos:
- Aplică violența fizică: te îmbrâncește, te lovește cu mâinile, picioarele, alte obiecte, te trage de păr, te mușcă, te sugrumă, distruge lucruri când este furios (aruncă obiecte, sparge, trântește, etc.)?
- Te umilește sau țipă la tine?
- Te critică tot timpul?
- Te face de rușine în fața prietenilor sau rudelor?
- Îți ignoră și desconsideră opiniile, deciziile sau scopurile?
- Te face să te simți incapabilă de a lua decizii?
- Te intimidează sau te amenință pentru a se face respectată?
- Spune că nu ești nimic fără el?
- Te invinuiește pentru comportamentul său abuziv?
- Te privește ca pe proprietatea lui sau mai degrabă ca pe un obiect sexual, decât ca pe o persoană?
- Are un temperament imprevizibil?
Nu ezita!!! Dacă treci printr-un abuz, prin intermediul unui simplu apel la Linia Roșie, vei primi ajutorul necesar.
Aducem mulțumiri partenerilor noștri, dar și primului voluntar Gabriela Ilieș Petrovici, care și-a asumat responsabilitatea să distribuie gratuit aceste broșuri clientelor sale.
Dacă și tu ești mereu în contact cu publicul țintă( victimile violenței în familie), datorită serviciului sau comunității din care faci parte, te îndemnăm să devii voluntar și împreună cu noi să livrăm această informație utilă la cât mai multe persoane.
Așteptăm mesajul tău în privat.
Dacă ai nevoie de ajutor, te afli în diasporă și ești victima violenței domestice, ne poți contacta în fiecare zi de LUNI, ora 9:00 -12:00 și in cazuri de urgentă la orce oră, 06 49 58 73 50
sau la stopviolenta.franta@gmail.com.
Fă cunoștință cu broșura în formal online apasând aici: https://stopviolenta.md/biblioteca/publicatii/301-brour-destinat-femeilor-din-diaspora-francez-nu-eti-singur-cere-ajutor.html?fbclid=IwAR3OPnC0Zm6C-sooOTfPDRri5rA3evoeQz-yHQiy00HWGVjYLyn0EWMdQL4
În contextul pandemiei COVID-19, odată cu instituirea măsurilor de distanțare socială și restricții/izolare, crește riscul intensificării actelor de violență între parteneri, dar și ale mecanismelor de putere și control pe care abuzatorii le pot manifesta într-un cuplu. Pot apărea următoarele fenomene: izolarea, restrângerea accesului la informații, acte de violență mai grave și mai severe, limitarea resurselor financiare necesare pentru viață, manipularea prin intermediul copiilor. Recent, o tânără din Cimișlia, în vârstă de 33 de ani, a decedat după ce a fost bătută cu bestialitate de concubinul său. Despre moartea femeii s-a aflat la data de 12 septembrie. În urma investigațiilor s-a mai stabilit că bărbatul anterior a mai agresat-o fizic pe concubină, acesta fiind deja în vizorul organelor de poliție.
Care este Reactia Ta?
Ador
0
LIKE
0
Nu îmi place
0
Woow
0