Bistrițeanul Iacob Ioan Pleșca, fondatorul Praetorian Trajan, una dintre cele mai importante firme de pază și protecție din Franța, a fost decorat cu Ordinul Național al Meritului Republicii Franceze, în grad de Cavaler. Acum, el conduce o afacere în domeniul securităţii, cu 150 de angajaţi.

Compania lui colaborează cu Ministerul de Interne din Franţa, iar preşedintele Emmanuel Macron i-a mulţumit  oferindu-i Ordinul Naţional al Meritului, în grad de Cavaler, scrie Radio France International.

“Eu pur şi simplu mi-am creat un loc de muncă care mi se părea mai confortabil decât ce exista pe piaţă la vremea respectivă. Am lucrat 3 ani ca director de exploatare dar mi se părea că e prea simplu şi că puteam să fac mai mult. Si aşa am creat eu altceva pentru ca să am o plăcere şi să mă regăsesc. Iar astăzi avem o cifră de afaceri de 9 milioane de euro şi 150 de salariaţi. Am început cu sectorul pază şi ordine, iar apoi am trecut la protecţie fizică de persoane, tele-video-supraveghere, vídeo protecţie, escortă şi transport de marfă cu valoare ridicată  – arme, produse de lux, telefonie mobilă iar apoi ne-am diversificat activităţile iar astăzi am ajuns la această valoare. Avem un sediu central în regiunea pariziană dar lucrăm în Marsillia, Lyon, Le Mans şi Rouen. Cam în toate zonele mari criminogene lucrăm. Cred că anul acesta vom reuşi să demarăm aceeaşi activitate şi în România. În care nu vom fi în competiţie cu societăţile clasice de securitate şi pază. Dar probabil în toamnă demarăm ceva în ţară”, a declarat el.

Cuvinte de laudă au venit și din partea autorităților de la Paris.

“E mereu o bucurie, o onoare, o emoție, atunci când vezi că un român primește o distincție importantă din partea statului francez. Iacob Ioan Pleșca a plecat din România acum 30 de ani, cu o idee în minte: să meargă în Legiunea Străină.

După un drum cu peripeții, cu treceri complicate de frontieră, cu stat ore bune închis în podul unui vagon, visul i s-a împlinit. A ajuns la Dijon și, după un examen foarte greu, a reușit să intre. A fost în multe locuri, a cunoscut multe țări, a întâlnit mulți oameni. După care s-a retras din Legiune și a lansat propria firmă de pază și protecție. Praetorian Trajan este azi una dintre cele mai importante companii din acest sector din Franța, cu aproape 200 de angajați din 30 de țări.

E credibil, e serios, lucrează pentru mediul privat, dar și cu autoritățile franceze, în situații care nu sunt mereu simple. Și spune întotdeauna că e român, din Bistrița. Iar Franța i-a oferit azi Ordinul Național al Meritului, în grad de Cavaler”, scrie, într-o postare pe Facebook, Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris.