MOLDOVA: spre cimitir sau spre maternitate

În satele din Republica Moldova mortalitatea domină



 

Continuăm să discutăm despre demografie – una dintre probleme cele mai stringente ale tării noastre.

Anterior scriam despre fenomenul de emigrare din Moldova și cifrele, care nu mint niciodată, nu arată foarte bine. Noi toți simțim acest fenomen, al emigrării pentru că știm în fiecare familie sau aproape în fiecare familie este cineva plecat sau este pe cale să plece, pentru o viață mai bună.

Cifrele sunt și mai puțin plăcute dacă vorbim despre natalitatea și mortalitatea din Moldova. Astfel, în perioada anilor 2014-2020, numărul celor decedați în Moldova este cu 13 984 mai mare decât a celor care s-au născut, conform datelor Biroului Național de Statistică.

Și mai grav stăm pe medii. Avem mai mulți născuți vs. decedați în mediul urban + 5 527 și puțini născuți vs. decedați în mediul rural, un minus de 19 421. Și aici, vorbim de acces la serviciile medicale, despre un trai mai bun și locuri de muncă în satele din Moldova.

O privire în ansamblu a celor decedați vs. născuți în această perioadă poate fi observată în tabelul de mai jos (conform statistica.md).

Din 2014 până în 2017, numărul celor născuți nu este unul net superior. Însă, din 2018 până în 2020 numărul celor decedați este la nivel de câteva mii peste numărul celor născuți. Plus, decalajul anului 2020, primul an de pandemie ne arată și incompetența statului de a gestiona pandemia și efectele acesteia.
 

În satele din Republica Moldova, situația poate fi numită una de-a dreptul deplorabilă. În perioada 2014-2020, niciodată numărul celor născuți nu a fost mai mare decât a celor decedați.

Doar în mediul urban, avem o situație mai bună și aici vorbim de anii 2014 – 2017. Pentru că începând din 2018, practic numărul celor născuți este egal cu al celor decedați. Iar în 2020 efectual pandemiei și-a lăsat amprenta.

La sfârșitul lui ianuarie s-au închis 5 maternități din nordul țării: Ocnița, Briceni, Dondușeni, Glodeni și Fălești. Deci, familiile vor fi nevoite să se deplaseze în raioanele din apropriere. Deci, în mare măsură aceste deplasări înseamnă presiuni financiare și psihologice.

Cauzele închiderii acestor maternități sunt emigrarea și numărul mic de nou-născuți.

Numărul celor născuți în aceste 5 raioane este la nivelul de câteva sute. În astfel de situații, sunt majoritatea raioanelor. Iar neimplicarea statului la nivel de politici încurajatoare aceeași soartă o vor împărți și restul raioanelor. Ceea ce ne va face să rămânem cu maternități în Chișinău și Bălți în următorii ani.

Așa că îndemn guvernarea să ia atitudine serioasă în ce privește natalitatea din Republica Moldova, să susțînă tinerele familii prin oferirea de suport financiar, să susține tinerele mame care vor să urmeze o carieră, dar să aibi și copii să se creeze condiții necesare pentru a plasa copiii în creșe și grădinițe, să încurajeze mediul privat să creeze politici prietenoase familiilor și desigur să nu mai închidă maternități, dar să investească în ele.

Că o să vedeți, dragi guvernanți, nu o să mai aibă cine să vă voteze în viitor!

TEXT IANA STANTIERU – AICI

⚜️Pe situl : www.Ofemeie.com
⚜️Ne poți susține cu o donație aici : https://gofund.me/f1e20379
⚜️ Scrie-ne un mesaj sau inregitreaza-te le link https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdeQ0xmQyeKo1FuAjkapwFUpbFkHuWKsUhPCeTkTLqiIi8Stg/viewform iar comunitatea noastră va putea cunoaște și istoria Ta.