„… în portofoliul meu stă realizarea a două restaurante din Paris realizate concomitent de la A la Z, colaborarea și gerarea unei creșe pentru 120 copii, a unui centru de reabilitare, case individuale, apartamente, birouri etc. Iar în ultimii doi ani am mai adăugat realizarea dosarelor pentru primărie a permiselor de construcții și a declarațiilor prealabile pentru case individuale…” Câtă mândrie e să descoperim tot mai multe femei care și-au făcut un rost într-o țară precum e Franța. Protagonista de azi, Olga este designer de interior. Pentru noi este o creatoare de frumos, or, pozele vorbesc de la sine. Un frumos de care devii dependent.

– Olga, vrem să te cunoaștem. Povestește-ne despre tine…
– Mă numesc Olga Patlavschi și m-am născut la Chișinău, dar de patru ani și jumătate mă aflu în Franța.

– Cum ai ajuns să faci parte din diasporă?
– Faptul c-am ajuns aici nu e o simplă întâmplare. Până la asta timp de doi ani am colaborat de la distanță cu o societate din domeniul construcției și a mobilierului la comandă ce aparținea unui concetățean de-al nostru stabilit de mai mulți ani în Franța. Așa am luat cunoștință cu proiectele franceze și realizarea lor. Deci ajungând aici printre străini, pe plan profesional, eram deja pregătită și știam ce mă așteaptă. Rămăsese doar să-mi perfecționez limba franceză.

– De ce design de interior?
– Activez în domeniul arhitecturii, mai exact fac design interior de 14 ani. După liceu, am dorit să fac ceva total diferit de ceea ce era atunci în trend. Așa am ajuns în 2003 să fac parte din prima promoție a catedrei Design Interior din cadrul Universității Tehnice a Moldovei UTM. Am fost generația „cobailor” pe care s-a experimentat mult. Dar de aici a pornit dragostea pentru confort, estetic și funcționalitate în casele oamenilor. Deși erau tare sceptici în a experimenta ceva nou pe atunci, pas cu pas, concetățenii noștrii au început să ne dea undă liberă în tot ce ține de realizarea ideilor lor și ale nostre. Acum, pot spune cu certitudine că, este una din cele mai cotate și apreciate profesii la nivel mondial. În toți acești patru ani de când m-am stabilit în Franța, am relizat mai mult decât în zece ani de Moldova.

– Ai anticipat următoarea mea întrebare – ce ai reușit să realizezi aici în Franța?
– Mă pot mândri cu mai multe proiecte. În portofoliul meu stă realizarea a două restaurante din Paris realizate concomitent de la A la Z, colaborarea și gerarea unei creșe pentru 120 copii, a unui centru de reabilitare, case individuale, apartamente, birouri etc. Iar în ultimii doi ani am mai adăugat realizarea dosarelor pentru primărie a permiselor de construcții și a declarațiilor prealabile pentru case individuale. În concluzie, pot să accentuez că designul de interior este un domeniu complex, bazat pe reguli și principii stricte, dar și pe talentul designer-ului, cultivat în ani de studiu și experiență, iar secretul este buna comunicare cu clienții, de altfel, unul dintre punctele forte ale unui proiect de design reușit.

– Designul e și un domeniu în continuă dezvoltare. De aici, apare fireasca întrebare – cum reușești să ai timp de tine ca femeie, dar și de cariera ta?
– Nu e un secret că prin buna organizare a timpului le poți reuși pe toate. Mereu accentuez în agenda mea zilnică sarcinile care nu acceptă amânare. Fiind mamă a doi copii dedic timp inclusiv lor. Iar când e vorba de meseria mea, o fac cu pasiune și dedicație, fără să țin cont de timpul cerut pentru realizarea unui proiect. Am muncit, muncesc și voi munci în continuare pentru că creativitatea nu are limite și timp, iar noi, designerii de interior, evoluăm pe an ce trece și tot mai originale și mai deosebite sunt ideile pe care le avem.

– Ce te motivează să treci peste greutăți?
– Puterea și slăbiciunea mea sunt copiii. Ei sunt motorul și eu sunt mașina, dacă ar fi să fac o comparație. Stabiliți într-o țară străină, sunt tot mai motivată să le dau o bună educație și o bună școală, condiții și confort, mai ales că Franța este țara multor oportunități și persective de dezvoltare personală și profesională (muzee, galerii, expoziti etc.).

– Scopuri? Ambiții?
– Sunt extrem de ambițioasă, perseverentă și exigentă cu mine. Munca mea constă în mobilitate continuă și atunci apar acele lucruri sau persoane de care am nevoie la momentul potrivit, involuntar, ei contribuind la atingerea scopurilor mele. Sunt una din puținele femei în domeniul arhitecturii aici la Paris, dar îl am pe fiul meu de 17 ani, un adolescent talentat și curios care îmi calcă pe urme. Avem ambii aceleași scopuri și pasiuni – să creem o afacere de familie de Arhitectură și Design. Ambiția și scopul meu este să îl ajut și să îl văd realizat ca om și profesionist în domeniu.

– Ce mesaj ai avea pentru femeile acestei comunități?
– Indiferent de circumstanțe orice situație apărută în viață este trecătoare. Dar cel mai important e să rămâi mereu femeie, să te prețuiești, să te iubești, să te respecți și cel mai important este să nu-ți pierzi feminitatea…

Răspunsurile Olgăi la întrebările lui Marcel Proust.

– Ce este pentru tine femeia?
– Putere.

– Calitatea pe care o admiri la oameni?
– Pozitivismul.

– Care a fost cea mai mare pierdere sau nerealizare a ta?
Am luat și am învățat de la viață tot ce mi-a oferit cu bune și rele. Am avut perioade când am pierdut încrederea în anumite persoane și am pierdut timp. Sigur toate acestea au adus la nerealizarea anumitor vise. Dar totul e înainte și e doar o experiență de viață, de la care am primit, în schimb, alte bijuterii precum sunt copiii mei. În acest caz, nu am regrete, pot spune că sunt o femeie realizată.

– Culoarea şi floarea preferată?
Toate culorile pentru că fiecare își are rolul și semnificația sa. Din flori prefer cele de câmp care simbolizează libertatea de a fi tu însuți.

 

Olga îți mulțumim pentru confidențe. Își dorim să atingi culmile succesului la care visezi. Dragi femei, intrați pe link-ul oferit de Olga pentru a vedea mai multe dintre lucrările ei. www.facebook.com/sefiodesign.fr