La un an după izbucnirea pandemiei, consecințele sociale și economice ar putea antrena un efect de durată asupra egalității de gen, periclitând progresele făcute și împingând încă 47 de milioane de fete și femei sub linia sărăciei la nivel global.Anul trecut am aniversat 25 de ani de la adoptarea Declarației ONU de la Beijing având ca scop promovarea femeilor de pe întreg globul, dar avem încă un drum lung de parcurs până la egalitatea de gen. Conform Indexului 2020 (bazat pe date din 2018) al Institutului European pentru Egalitatea de Gen (EIGE), UE obține un scor de 67,9% la egalitatea de gen și este la 60 de ani distanță de atingerea egalității complete în ritmul actual.

Descoperiți momentele cheie în lupta Parlamentului European pentru egalitatea de gen.

Mai  multe femei în prima linie a luptei cu Covid-19

Din cele 49 de milioane de lucrători în domeniul îngrijirii cei mai expuși la virus, în jur de 76% sunt femei.

Diferențe mari s-au înregistrat în Letonia, unde femeile constituie 88% din personalul medical, față de doar 53% în Malta.

În plus, femeile sunt supra-reprezentate în serviciile esențiale, cum ar fi în domeniul vânzărilor sau cel de îngrijire a copiilor, servicii care au rămas deschise pe timpul pandemiei. În UE, femeile se regăsesc în proporție de 82% printre casieri și reprezintă 95% din lucrătorii în domeniul menajului și curățeniei.

Nesiguranța locului de muncă pentru femei

 Femeile sunt supra-reprezentate și în sectorul serviciilor, unde ating 84% din angajații între 15 și 64 de ani. Acest domeniu a fost puternic afectat de pandemie și se confruntă cu pierderi de locuri de muncă. De asemenea, carantina a afectat sectoare economice considerate tradițional „pentru femei”, cum sunt îngrijirea de copii, secretariatul și activitățile casnice.

Peste 30% dintre femeile din UE lucrează part-time și ocupă mare parte din locurile de muncă din economia informală. Drepturile angajaților, protecția socială, asistența medicală precum și alte beneficii sunt simțitor reduse în aceste cazuri. Totodată femeile sunt cele care își iau cu precădere liber ca să îngrijească de copii sau rude, iar pe timpul carantinei au fost nevoite adesea să îmbine lucrul la distanță cu îngrijirea copiilor.