„Cum să creăm o relație de cuplu sănătoasă?” De câte ori ne punem noi înșine această întrebare? Doar atunci când suntem în plină ceartă cu soțul/partenerul? Sau ori de câte ori ne dorim o schimbare, mai multă armonie în viața de familie, ori poate când dorim să dăm un bun exemplu copiilor noștri?
Organizat la Nisa, seminarul face parte din cadrul proiectului ,,Noi șanse pentru femei, speranțe” și are loc în perioada 5 februarie – 30 mai 2022,  conținând patru sedințe online și două offline la Paris și Nisa.
Mediat de Viorica Bucșă, expert judiciar, psiholog clinician, seminarul a adus în actualitate „reperele de bază precum: identificarea relației toxice, abuz versus conflict, elementele comunicării non-violente etc. Astfel, s-au adus în prim plan nu doar subiectul relației sănătoase de cuplu, ci a fost deschisă și actualitatea altor tematici.” A fost „comunicare, deschidere, exersare, conexiune empatică și interacțiune activă, relația cu copiii, identitatea personalității modificată în urma migrației, depresia, identificarea resurselor personale în condițiile adaptării”, ne-a mai mărturisit Viorica Bușcă.
„La început de seminar ne priveam curioase și cu multe semne de întrebare. Era dificil să vorbim despre noi, despre trăiri și experiențe. Dar suntem femei și emoțiile ne au copleșit și ne-au unit în lacrimi și mângâiere. Am văzut priviri triste, rătăcite. Am văzut riduri de tristețe și am trecut prin noi durerea și bucuria altora”, a completat moderatoarea Lilia Olog. „În a doua parte a seminarului a urmat partea interactivă despre imaginea și percepția de sine, care prin activități simple a scos în evidență unicitatea femeii și complexitatea ei.”
Femeile prezente la eveniment au avut parte și de informații utile despre bolile psihosomatice și cum să trecem peste ele prin exerciții de relaxare și corecția stilului de viață, despre mesajele ascunse ale depresiei, despre importanța odihnei și a emoțiilor pozitive, datorită formatoarei Ludmilei Capcelea. La fel s-a discutat despre valențele femeii moderne și unicitatea ei.
Acest seminar a deschis noi teme pentru educarea feminității. După cele câteva ore de discuții, participantele au conștientizat că doar atunci când valoarea, imaginea de sine pozitivă, modul sănătos de viață și timpul liber pentru hobby-uri devin o prioritate esențială, atunci fiecare dintre noi devine regizorul viselor și speranțelor sale.
Pe lângă partea de instruire și networking care a legat noi prietenii, cireașa de pe tort au fost sarmalele și plăcintele cu gust și dor de casă.
„Dacă dimineața intrasem la acest seminar ca la un examen de bacalaureat, am ieșit de acolo ca de la o întâlnire de suflet. A urmat și o discotecă. Și poate cineva dintre soții femeilor prezente la eveniment, pentru prima dată a culcat de unul singur copilul sau poate a fost nemulțumit de faptul că consoarta i-a venit acasă ,,prea devreme”!?, meditează Lilia Olog.
Reamintim că Organizația AO „Help” prin serviciul său lansat în Franța, Linia Roșie, în parteneriat cu Ofemeie.com și Ambasada Republicii Moldova în Franţa / Ambassade de Moldavie en France propune acest seminar. Proiectul este finanțat de către Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” și este implementat printr-un parteneriat cu Asociatia pentru Relații Comunitare (ARC), România. Programul de Combatere a Violenței Domestice în Moldova este susținut cu fondurile Fundației Oak. De menționat că acest eveniment a avut loc inclusiv datorită organizării și dedicației unei alte moldovene – Titi Zemba, căreia îi mulțumim.
Următoarele webinarii vor avea loc pe data de 30 aprilie și 7 mai. Poți participa și tu la ele.