Am cunoscut-o datorită „Restart femeie”, un proiect despre care nu știam că există acasă, în Moldova – cel de a reda frumusețe și tinerețe femeilor care nu-și permit din punct de vedere financiar acest lucru. Ce-am descoperit în spatele lui? O femeie minunată, una din cele care îți intră în suflet. Prin felul ei de a fi și a de gândi. Prin felul ei de a impresiona și impulsiona la acțiune. Despre Valeria Rotari vorbesc, cea care ne-a molipsit cu un val de energie pozitivă. Vă invit la lectură. Vă invit și pe voi să descoperiți încă o femeie minune a acestei comunități.

Povestește-ne cum e nu doar să te naști și să trăiești în Moldova, ci și să continui să crezi în viitorul ei?

Cred că înainte de a mă zămisli mama, mi-am dorit să fiu moldoveancă. E alegerea inimii mele și mă mândresc oriunde a-și merge, pentru că nu uit să menționez de unde vin! E mai greu poate să rezist aici, mă refer la șansele și posibilitățile de câștig și de asigurare a traiului și necesarului pentru o familie alcătuită din cinci membri, dar eu continui să mă inspir din tot ce are Moldova și să valorific orice ne oferă. Cred în speranța noastră de a trăi aici și de a ne crea nouă și copiilor noștri un viitor frumos și prosper la noi Acasă!

Dacă e să vorbim de Moldova, care sunt provocările cele mai mari cu care te confrunți în calitate de cetățean? 

Puține resurse avem, pentru a ne asigura un trai așa cum îl visăm. La moment, putem vorbi doar de un trai decent. Sincer, pentru mine e puțin, or, eu mereu mă avânt și mă zbat pentru a găsi locuri care m-ar reprezenta și mi-ar putea asigura un venit foarte bun!

Și realizările? Cu ce te poți mândri?

Cu siguranță, cea mai mare realizare a mea este familia mea și oamenii extraordinari pe care am reușit să-i adun în jurul meu!

Ce poți să ne spui despre cel mai mare minus sau defect al comunității din care faci parte?

Nu sunt persoana care ar cauta puncte slabe sau minusuri cuiva, sau undeva! Cei care mă cunosc, știu asta. M-ar consuma foarte mult și eu prefer să folosesc energia pentru a căuta valori, beneficii, pozitivism și alternative în altă parte, dacă cumva nu mă regăsesc!

Te implici în activitățile diasporei și ale societății civile? Dacă da, cum anume?

Implicarea în diverse proiecte și activități sociale este ceea ce mă motivează și mă împlinește! De când mă știu, mi-am dorit să fiu utilă și să aduc zâmbet pe fețele oamenilor din jurul meu, desigur în măsura posibilităților de care am dispus sau a resurselor externe pe care le-am atras! În școală am fost membră a consiliului, la fel și la cei trei copii, la toți sunt în consiliu și îmi fac treaba cu sârguință! Singură am lansat anul trecut un proiect social pentru femei numit „Restart Femeie”. Am atras și aici resurse și sprijin, inclusiv din partea altor oameni săritor la nevoie! Anul acesta merg înainte cu un alt proiect pe care îl am conturat de ceva timp #dindragostepentrufemei, un proiect în cadrul căruia creez ședințe de makeup&foto pentru femei, în stilul poveștii ei interioare, sau a visului copilăriei ei!

Ai pe cineva plecat în diasporă? Dacă da, unde și de cât timp? Cât de des vă vedeți? Cum vă alinați dorul unii de alții?

Multe rude le am împrăștiate în lumea mare, dar cea mai dureroasă depărtare este cea de fratele meu, care de patru ani este în UK, mai bine zis, de când a terminat studiile s-a tot avântat prin țări străine. Nu ne-am văzut de când a început pandemia, de mai bine de doi ani. E dureros, mai ales de sărbători când stăm toți aici la masă grămăjoară și ne sunăm…. îl doare că nu e cu noi. Și el nouă ne lipsește enorm! Mă bucur de timpurile în care trăim că avem posibilitatea datorită tehnologiilor moderne să ne vedem și să ne simțim un pic mai aproape, să mai tăiem din dor…!

Te-a încercat vreodată gândul să emigrezi? Ce te-a ținut pe loc? De ce nu ai făcut-o?

În 2017 și noi am câștigat Green Card-ul pentru SUA. Am decis că plecăm și chiam am început în graba mare să pregătim toate actele. Doar că în timp ce acestea se procesau, așa ne-a pălit o dragoste de casă, de părinți, deși încă nu eram plecați! Copiii noștri au o relație foarte specială cu bunicii, din ambele părți, cu verișorii și când ne-am gândit la ce sentimente le-am putea provoca prin această plecare luându-le ceea ce au mai scump – neamul și spiritul tradițional… Am scos o foaie și am pus pe ea ce putem câștiga și ce am putea stârpi sau ce ar putea omorî în noi plecarea și acela a fost momentul definitoriu… Ne-am mai dat o șansă aici pe loc, acasă! Și ne-am propus să facem tot posibilul și imposibilul să ne dezvoltăm pe loc și să rezistăm cât mai mult și să o facem pentru noi și pentru copiii noștri, pentru că țara asta are nevoie de noi, așa cum și noi avem nevoie să ne simțim confortabil acasă!

Cu siguranță că ai călătorit și ai vizitat multe țări. Din ceea ce ai văzut, din ce te-a impresionat, ce ți-ai dori să implementezi acasă?

Într-adevăr iubesc să călătoresc împreună soțul și mă minunez mereu de culturile străine și de manierele lor. Eu chiar mi-am propus să deschid o mini-școală în orașul Călărași, o școală pentru copii și adolescenți între 10 și 17 ani „Școală de Stil, Etichetă și Bune Maniere”. Chiar am scris și două proiecte, dar care au fost respinse, pentru că la noi nu sunt considerate chiar atât de importante. Dar pentru mine e clar că doar prin educație oamenii își salvează relațiile, învață iubirea de sine, îi înțeleg pe alții și se cunosc pe ei înșiși. Educația a scos nenumărate destine din sărăcie, a deschis minți și a adus un scop acolo unde nu era vreo șansă. De aceea, eu nu mă las bătută și voi mai încerca să scriu și să îndeplinesc și acest obiectiv din lista mea mare de „to do”.

Cum ai aflat despre noi și care ar fi aportul tău pentru comunitatea O femeie din Paris?

Această comunitate a fost cea care a dat de mine, atunci când duceam proiectul „Restart Femeie”, iar Viorica Țimbalari a fost cea care s-a oferit să ajute să întindă o mână de ajutor acestei mame distruse și bunici disperate! Atât de fericită sunt când găsesc oameni care împărtășesc aceleași gânduri și au aceleași ideologii! Mândră de oamenii noștri, care chiar dacă au plecat, nu au uitat că aici în Moldova au rămas oameni care nu pot singuri să se descurce și au nevoie de noi, cei care știm a ne lua în mâini, a ne scutura și a găsi soluții măcar la unele din problemele cu care des aceștia se confruntă!

Ai identificat care ar fi misiunea ta pe acest pământ? 

Desigur, poate nu până la sfârșit, dar cu siguranță sunt o visătoare incurabilă și o iubitoare de oameni! Femeile sunt muzele mele și de fiecare dată când am ocazia mă inspir de la oricare, nu văd în nici una din ele concurență, mai degrabă, lectii de viață sau inspirație de a deveni mai bună, mai puternică, mai înțeleaptă, mai experimentată. Femeile sunt o temă aparte, despre care aș putea vorbi la nesfârșit, sunt un univers, o artă pe care nu mă satur să o studiez și să creez pentru ele!

Ai timp pentru tine, femeie?

Timp pentru mine îmi fac mereu și știu să-l delimitez. Și nu mă rușinez să spun familiei mele când am nevoie de o pauză și odihnă! Deși am trei copii minunați și un soț extraordinar și înțelegător, simt uneori că e nevoie să meditez și să analizez unele momente, de aceea am nevoie de timp personal și ei mi-l acordă și chiar mă ajută cu soluții dacă sunt în pană de idei! De chestii ce țin de frumusețe, cu siguranță nu mă lipsesc, pentru că ele fac parte din rutina mea zilnică și sunt indispensabile! Și încă ceva, eu sunt cea care încurajez toate femeile să-și facă timp pentru ele, pentru a se iubi mai mult, pentru a trăi mai frumos în pace și armonie cu dânsele și cu cei din jur!

Cum te numești și de unde vii?

Sunt Valeria Rotari, sunt o femeie simplă ca multe altele, o soție fericită, o mamă împlinită și o antreprenoare mândră și încrezută în ceea ce face! La moment, dețin un Studio Foto în or. Călărași “VRCreativStudio” și un mic studio de frumusețe în care împlinesc micul vis de frumusețe al fiecăreia din clientuțele mele! Studiile pe care le am sunt în domeniul Pedagogiei, a doua facultate e de Asistență Socială și după care au urmat multe alte cursuri și traininguri de dezvoltare personală, marketing, bussines, vânzări, makeup, brows… Cred că ați înțeles că lista poate fi lungă, deoarece niciodată nu m-am oprit din a studia sau a mă dezvolta! Timpurile pe care le trăim ne impun să fim abili, mobili, rapizi, flexibili, informați și să nu stagnăm niciodată dacă vrem să ne menținem pe linia de plutire!

Blitz interviu:
-Sărbătorile prefer preferate sunt…?

Anul Nou, Crăciunul, Paștele.

-Ce gătești cel mai frecvent din bucătăria noastră tradițională?
Probabil că din tradiționale ar fi friptura cu mămăliga, sarmalele, răcitura, borșul scăzut, în rest mai am rețete tradiționale, deoarece soțul meu nu prea se aruncă în vânt după mâncare exotică, cu mâncare tradițională îl poți încânta!

-Cartea de pe noptieră…?
Sunt mai multe cărți pe noptiera mea acum: Cele 10 porunci pentru întreprinzători (Mario Bruhlmann), ABC-ul Personalității (Lothar Seiwert/Friedbert Gay), Puterea Voinței (Kelly McGonigal). Cu siguranță mi-aș dori să citesc mai mult, dar faptul că mereu sunt antrenată în ceva mă lipsește de acest beneficiu și această plăcere!

Valeria, noi întreaga comunitate îți dorim să-ți continui aceste activități absolut fantastice și îți mulțumim pentru dedicația cu care ai vorbit de țara noastră dragă. Te invităm să fii parte a proiectelor comunității noastre pentru că avem nevoie de femei ca tine. Motivate. Puternice. Creative.