Marea Britanie acordă 1 milion 320 de mii de dolari SUA pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, crearea unor legături comerciale pe termen lung între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului și sporirea competitivității lor în vederea stimulării și promovării exporturilor. Un memorandum de colaborare, care prevede participarea Marii Britanii la proiectul AdTrade cu asistență financiară adițională, a fost semnat astăzi la Chișinău de reprezentanții PNUD, Ambasadei Suediei și Ambasadei Marii Britanii.

Până în prezent, peste 600 de companii de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de asistența proiectului AdTrade oferită cu sprijinul financiar al Suediei. De asemenea, cu ajutorul proiectului AdTrade au fost lansate 21 de companii micro și mici, dintre care 14 companii conduse de femei și trei companii administrate de migranți reîntorși în țară. Aceste companii au beneficiat de un program complex de sprijin, inclusiv de asistență financiară pentru achiziționarea echipamentelor de producere, mentorat și coaching pentru faza inițială a afacerii.

Pe parcursul implementării proiectului AdTrade, cu asistența financiară a Suediei, au fost create 70 de locuri de muncă, în special pentru persoanele din grupurile social-vulnerabile, iar peste 1370 de locuri de muncă au fost menținute în contextul crizei economice cauzate de pandemia COVID-19.

Asistența financiară oferită de Suedia și Marea Britanie în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe ambele maluri ale Nistrului” (AdTrade) va contribui până la finele anului 2023 la crearea mai multor locuri de muncă, în special, pentru femei și persoane din grupuri social-vulnerabile, ceea ce va duce la îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.