Cetățenii R. Moldova care au muncit sau muncesc pe teritoriul Republicii Franceze, la atingerea vârstei de pensionare ar putea să beneficieze de dreptul la pensii și prestații sociale. Despre asta anunță reprezentanții Parlamentului printr-o notă informativă în care menționează că inițiativa de a încheia un acord în domeniu dintre ambele state aparține autorităților moldovene și este condiționată de un număr semnificativ de cetățeni care activează pe teritoriul Franței.  

 



În cadrul ședinței de miercuri, Comisia politică externă și integrare europeană a avizat pozitiv procesul de inițiere a negocierilor pe marginea proiectului Acordului dintre Republica Moldova și Republica Franceză în domeniul securității sociale.

Dispozițiile proiectului de Acord se vor aplica persoanelor care sunt sau au fost supuse legislației unui sau ambelor state contractante (angajați, lucrători independenți, lucrători detașați, personalul întreprinderilor de transport internațional, personalul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, etc.).

De asemenea, documentul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensiilor și indemnizațiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensiilor de urmaș. Conform principiului proporțional de calculare a pensiilor, fiecare stat va achita pensia calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu.

Conform proiectului, Acordul se încheie pe un termen nedeterminat.

Republica Moldova a semnat până în prezent 14 acorduri în domeniul securității sociale cu următoarele state: România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus.