Andreea Stici este o tânără absolventă care își face studiile la liceul „Gheorghe Asachi” din Capitală. La sesiunea de bacalaureat 2021, Andreea a reușit să realizeze visul oricărui elev. Dânsa a obținut 10 pe linie la limba și literatura română, matematică și chimie, iar de examenul la franceză a fost scutită fiindcă a susținut DALF-ul la începutul clasei a XII-a.

Andreea spune că a început pregătirea pentru BAC cu o lună-două înainte de examen, atunci când au decis profesorii că e timpul: „Anume de BAC, m-am pregătit cam doar în timpul lecțiilor, când au decis profesorii că e timpul, respectiv, am început pregătirea cu o lună sau două înainte. Mai puțin în ceea ce privește examenul la franceză, deoarece am susținut DALF-ul [diplome care certifică competențele de cunoaștere a limbii franceze de către candidații străini «Niveluri A1-C2»] la începutul clasei a XII-a și m-am pregătit atunci”.

Totodată, tânăra recunoaște că, deși la pretestările examenului de BAC nu s-a descurcat la fel de bine, s-a așteptat că poate lua 10 pe linie la BAC-ul propriu-zis: „Nu părea chiar așa de greu și nu a fost chiar o surpriză, deoarece știam că l-am scris bine, dar, evident, nu puteam fi sigură de asta înainte să primesc rezultatele”.

Andreea spune că cel mai dificil examen pentru ea a fost cel de la chimie: „La restul, aș fi putut scrie chiar și fără să repet ceva înainte de BAC, la chimie, însă, a trebuit mai mult să mă pregătesc, mai ales că el a și fost cel mai important pentru mine. De asemenea, dificil a fost și să-mi aduc aminte materia pe care nu am studiat-o deja de mulți ani”.

Andreea a decis că își va face studiile peste hotare. Tânăra a optat pentru facultatea de chimie și deja a fost acceptată la Lyon: „Îmi voi continua studiile în Franța, așa cum am fost într-o clasă bilingvă, într-un liceu cu profil francez, practic de asta și am fost pregătită până acum. Deja am și fost acceptată la universitatea Claude Bernard Lyon 1, la chimie. Din acest motiv, am și menționat că examenul la chimie a fost mai important pentru mine”.

Mai mult, tânăra specifică faptul că 10 pe linie la BAC înseamnă în primul rând că este capabilă să facă ceea ce anterior îi părea dificil.

Tânăra relatează că, în ultimele două luni de vară, nu va pleca în vacanță, dar se va pregăti de placarea în Franța.

În cele din urmă, proaspăta absolventă sugerează tinerilor să scrie la examen cât mai simplu, structurat și conform cerinței: „Examenul de bacalaureat nu demonstrează toate capacitățile voastre, așa că, în primul rând, nu vă descurajați, dacă vă pare că nu veți reuși la fel de bine ca alții și dacă într-adevăr doriți să obțineți note cât mai bune, important e să vă obțineți punctele. Scrieți cât mai simplu, structurat, exact conform cerinței și poate chiar ce credeți că s-ar aștepta evaluatorul de la voi, deși, evident, să nu vă orientați doar după asta”.

 

Sursa info: https://diez.md/