Din copilărie suntem învățați, că fructele sunt foarte utile și pot fi consumate în cantități nelimitate. Beneficiile fructelor sunt mari! Fructele și fructele de pădure au o compoziție bună și sănătoasă. Sunt sursă de vitamine, săruri minerale alcaline, fibre și flavonoide. Îmbunătățesc metabolismul și măresc starea imunitară.


Dar! Nu toată lumea știe că fructele conțin zahăr (fructoză). Zahărul din fructe nu este foarte diferit de zahărul alb obișnuit. Iar fructele precum banana, curmalul și strugurii pot concura cu ușurință cu deserturile în ceea ce privește conținutul de zahăr.

Fructele delicioase conțin în medie aproximativ 10 grame de zahăr natural la 100 de grame de produs.

Zahărul rămîne zahăr în banană, măr, zahărul din sfeclă de zahăr sau cel din trestie- toate din surse natural.

Corpului îi este indiferent de unde obține energie: din ciocolată sau fruct.

‼️Fructoza (zahărul din fructe) consumată în cantități mari, devine hrană bună pentru ciuperci și flora patogenă din intestine.

Nu sint împotriva fructelor. 2-3 fructe sau 200g. fructe de pădure în zi e bine.

‼️Consumînd kilograme de fructe apare șansa de a dezvolta rezistența celulelor la insulină. Pentru a încetini ridicarea nivelului de zahăr în sânge (glicemia), poți mînca pe lîngă fructe 2-3 linguri de iaurt sau brînză, sau citeva nuci.

Recomand minimizarea sau excluderea fructelor în diagnoze de alergii, acnee, glicemie mărită, diabet de tip 2, disfuncții gastrointestinale, boli autoimune.

Zahărul, în cazul dat, fructoză, indiferent de sursa provenienței, în cantități mari, cînd nu este utilizat de celule sub formă de energie, este depozitat în celulele de grăsime. Apare șansa de a acumula kilograme în plus.

Eu prefer căpșunile, cireșele, zmeura. Dar tu?

Fructele rămîn un deliciu sănătos! Trebuie doar să știi când să te oprești.

Cu drag pentru sănătate, Cristina Rață – nutriționistul familiei tale.

https://www.facebook.com/cristinarata.de

https://instagram.com/cristinarata_nutritionist?igshid=ufmqtv8dj518