Stiati ca … -Anemia este a doua boala in lume ca incidenta, dupa caria dentara? Si ne referim in special la anemia feripriva, cea caracterizata prin carenta de fier.



Alimentele care se consuma in zilele noastre sunt procesate in marea majoritate, astfel substantele nutritive sunt extrase si inlocuite cu altele care sunt calorice, dar nu sunt nutritive. Cu alte cuvinte ne ingrasam dar nu ne vitaminizam. De aici si celebra expresie: Mancam dar nu ne hranim…

-Creierul barbatului este diferit de cel al femeii? Creierul barbatului este destul de diferit de cel al femeii, desi in mare parte semanam. Insa procesele de memorie, unele reactii, controlul cerebral al bioritmului hormonal si organic precum si comportamentul difera.

-Unele dureri de cap pot fi produse de afectiunile colonului? Afectiunile colonului pot duce la toxifierea organismului, ceea ce se poate manifesta si prin dureri de cap, alaturi de alte manifestari locale. Pentru a evita aceste neplaceri este recomandat sa mancati sanatos, sa evitati preparate prajite, conserve, mezeluri, practic sa consumati ceea ce puteti gati in casa din produse naturale, evitand total semipreparatele. Fibrele din fructe si legume sau din cereale integrale joaca un rol foarte important in detoxifierea colonului prentru ca intensifica miscarile de eliminare a materiilor fecale (combat astfel si constipatia si previn stagnarea materiilor fecale un timp indelungat, ceea ce duce la iritatie colonica si toxicitate).

-Stati ca si deshidratarea poate provoca dureri de cap? Cati dintre dumneavoastra beti cei doi litri de apa pe zi? Si cati dintre dumneavoastra va plangeti de dureri de cap? Deshidratarea duce la variatii ale tensiunii arteriale, astfel ca mai putin sange (prin caderea catitatii de apa din organism) va duce la scaderea tensiunii in vase. La nivel cerebral hipotensiunea (scaderea tensiunii sangelui in artere) duce la aparitia durerilor de cap. -Stiati ca infarctul apare foarte frecvent iarna?

Incidenta infarctului miocardic este destul de mare in anotimpul rece, in special cand persoana cardiaca face modificari bruste de temperatura de la cald la rece. Aceasta pentru ca vasele care iriga inima sunt deja afectate iar frigul le contracta si mai mult, ceea ce duce la o diminuare drastica a fluxului sanguin in inima, rezultand infarctul miocardic.

-Stiati ca avem neuroni care se regenereaza? Exista o teorie veche care spune ca neuronii nu se regenereaza. Din fericire insa studii de specialitate din ultimile decenii au venit cu vesti bune: neuronii nostri se regenereaza, dar la cateva decenii, de aceea se considera ca un neuron afectat la 40 de ani de exemplu nu se mai regenreaza pentru ca… nu mai apuca. Sportul creste cel mai mult rata de regenerare a neuronilor, inca un motiv demonstrat care sustine ca sportul sporeste sanatatea si longevitatea. De asemenea sunt si neuroni in organismul nostru care se regenreaza mult mai rapid, de exemplu neuronii olfactivi care pot sa „moara” la mirosuri toxice foarte puternice, fum, insa se regenereaza la 2 saptamani, astfel omul isi recapata mirosul. -Stiati ca pielea este cel mai mare organ?

Pielea rezinta o suprafata corporala extinsa si poate ajunge ca greutate pana la 3,5 Kg la omul normal, depasind 5 kg la cei care sufera de obezitate. Pielea este astfel considerata a fi si cel mai greu organ. -Stiati ca atunci cand spunem minciuni diametrul pupilelor se modifica? Pupilele sunt acele zone negre care se observa in interiorul irisului ca doua buline. in timp ce povestim, mintim – in timp ce creierul are o activitate pupilele isi pot modifica dimensiunile, acesta fiind unul din secretele celor care citesc limbajul trupului.

-Stiati ca dupa masa vi se face somn? Cu siguranta ati observat ca dupa mesele copioase simti o stare de moleseala si o dorinta puternica de a dormi. Dar stiti de ce? Pentru ca dupa masa o cantitate mare din sangele circulant „se duce” spre intestine pentru a face fata absorbtiilor nutrientilor, astfel perfuzia din alte organe scade. La nivelul creierului scade de asemenea fluxul sanguin, ceea ce produce somnolenta. Iata inca un motiv pentru a nu manca nici mult, nici repede la masa. -Stiati ca munca intelectuala este mult mai obositoare decat cea fizica? Daca dupa o zi de munca fizica va reveniti cu o mancare buna si un somn de 12 ore, dupa o munca intelectuala de numai 8 ore pot fi necesare chiar zile pentru a va reveni – revenirea intelectuala depinde foarte mult de starea de spirit a fiecaruia, de optimism, dar si de exercitiile fizice, somn si dieta..



Cu drag pentru revista O FEMEIE DIN PARIS – Elena Parpauţ Doctor obstetrician-ginecolog, cu o vastă experiență în domeniu