Pe străzile frumoase ale Parisului se plimbă frumoasa noastră Basarabia! Pentru a se relaxa puțin, pentru un rendez-vous foarte important cu prietenele sau, pur și simplu, pentru a se deplasa la locul ei de muncă, mediul ei de transport este cu două roți și a fost creat în 1817 în Germania de către baronul Karl von Drais, și de atunci a și fost supranumit mașina de alergat. Este vorba de bicicletă, mediul de transport ce-i permite Basarabiei să se deplaseze mai repede decât pe jos și practic la fel de repede ca și cu transportul în comun. Dar cel mai important este că el îi permite să combine utilul cu plăcutul, să ajungă unde trebuie și să se mențină sănătoasă făcând un pic de sport. Activitatea de a se plimba cu bicicleta solicită mușchii picioarelor, de jos până sus, în special mușchii coapselor dar și fesierilor. Dacă Basarabia ar avea celulită ar ieși mai des cu bicicleta, căci e foarte util pentru a scăpa de ea, dar pentru nu o avea ea are interes să iasă cât mai des! Fiind un efort de tip cardiovascular, ieșirile cu bicicleta permit să ardem calorii și să pierdem din grăsime, chiar și de la pântece, căci poziția pe bicicletă solicită mușchii abdomenului de manieră statică. E ca și cum Basarabia ar face un exercițiu de planșă, numai că de data acesta e mult mai fain. La urma urmei, face ce face ea și trece pe la mult îndrăgitul ei Turn Eiffel sau muzeul Louvre. Și simplu faptul de a se plimba pe malul Senei e o ieșire, atât de admirabil e orașul Paris.

Așadar, pentru o oră cu bicicleta, când Basarabia iese fără să se grăbească (16-19 km/h) ea arde în jur de 250 de calorii, iar dacă este motivată sau puțin grăbită (19-22 km/h) atunci arde în jur de 470 de calorii, iar în ziua când chiar întârzie undeva sau pur și simplu iese pentru a face sport (22-25 km/h) atunci arde aproape 600 de calorii.

De fapt, Basarabia are ca obiectiv să iasă cel puțin de trei ori pe săptămână cu bicicleta. Prima ieșire o face lunea, ziua de muncă cea mai grea, căci săptămâna abia începe, iar weekendul a durat prea puțin. Această ieșire îi permite să se relaxeze, dar și să își ridice dispoziția, căci, în fine, face sport și acest lucru o face mai fericită (secretarea hormonilor). A doua o face joia căci miercurea seara iese în oraș și nu mai poate să alerge de dimineață. Compensează alergarea cu mersul cu bicicleta la muncă, în plus miercurea seara mai și dansează puțin. Cu bicicleta nu sunt șocuri cu solul, deci e foarte bine pentru articulațiile ei obosite. A treia ieșire este în weekend cu prietenele, fie în oraș, fie optează pentru o direcție mai îndepărtată. in când în când mai vizitează câte o regiune nouă și profită să închirieze o bicicletă pentru a vizita cât mai mult, în plus, acest mod de transport este ecologic, deci excelent nu numai pentru corpul ei dar și pentru planeta ei!

De către Lavric Vasile Antrenor UEFA A de fotbal și antrenor personal.

https://www.facebook.com/asso.bassarabia
https://www.facebook.com/Lavricus
Cu drag, special pentru revista „O femeie din Paris”