Primarul Parisului, socialista Anne Hidalgo, şi-a anunţat duminică oficial candidatura la alegerile prezidenţiale din Franţa din 2022, adăugându-se astfel listei de aspiranţi ai unei stângi divizate.

„Cunoscând gravitatea vremurilor noastre şi pentru a da o speranţă vieţilor noastre, am decis să candidez la preşedinţia Franţei”, a afirmat ea în faţa susţinătorilor la Rouen, oraş din Normandia.

Primar al Parisului din 2014, aceasta intră în cursă ca o figură polarizantă, a cărei campanie de a elimina mașinile din capitală și de a face orașul mai verde a creat diviziuni între locuitori. Sondajele de opinie arată în prezent că Hidalgo ar obține doar șapte până la nouă procente în primul tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale din aprilie, dacă ar fi aleasă să reprezinte socialiștii.â

Ea a declarat că una dintre prioritățile sale principale ar fi transformarea Franței într-o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon, acuzându-l pe Macron că nu și-a respectat promisiunile privind clima. De asemenea, politiciana franceză pledează pentru oportunități egale în societate.

În discursul pentru lansarea cadidaturii, susținut la Rouen, Hidalgo a declarat că educarea sa în cartierele de locuințe pentru clasa muncitoare din Lyon a arătat cum sistemul școlar francez poate ajuta copiii să depășească „prejudecățile de clasă”. Cu toate acestea, ea a avertizat că modelul republican francez, care promite libertate, egalitate și fraternitate, „se dezintegrează sub ochii noștri”. „Vreau ca toți copiii din Franța să aibă aceleași oportunități pe care le-am avut eu”, a precizat candidata la președinția Franței, citată de Euronews.

De asemenea, fostul negociator-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din Franța, programate pentru anul viitor, din partea partidului Les Républicains și ar putea fi contracandidatul lui Emmanuel Macron, dacă va fi selectat în cadrul alegerilor preliminare ale partidului.

Macron nu a confirmat încă că va candida pentru un al doilea mandat, dar este de așteptat să facă acest lucru.

În vârstă de 62 de ani, Anne Hidalgo este creditată în sondajele de opinie actuale cu un procent cuprins între 7% şi 9% din intenţiile de vot la primul tur de scrutin, insuficient pentru a se califica în al doilea tur de scrutin, scrie g4media.ro.