Ceea ce inițial părea incredibil și de neînțeles pentru creierul nostru, azi tinde tot mai mult și mai mult să devină rutină. Veștile de pe frontul ucrainean ne paralizează, pur și simplu, și ne fac neputincioși în fața terorii. Din discuția cu multă lume pe parcursul campaniilor de colectare a fondurilor pentru refugiați, m-am convins că e o stare permanentă cu care se confruntă toți, fără excepție. De aceea, de când a început nebunia nu mă lasă întrebarea – ce aș putea face ca să mă detașez în măsura posibilităților și să fiu maximum eficientă. Răspunsul a venit aseară, când făceam cu disperare search pe google. Din tot ce am citit și am vizionat, mi-au atras atenția sfaturile lui Vladimir Yakovlev, jurnalist și media manger, dintre care eu am selectat câteva și pe care vreau să le las aici.



1. Nu intrați în contradicție, ci acționați. Primul lucru pe care vrem să-l facem cu toții este să demonstrăm tuturor că deținem adevărul suprem. Cred că nu e cazul să amintim cele 2 tabere care s-au conturat pe online – pro și contra putin, pro și contra război. Și mai strațnic mi se pară când în această confruntare se înrolează membrii aceleași familii. Yakovlev spune că acest lucru este greșit, dar mai ales ineficient. În situații de criză, toți se țin cu dinții de propriile convingeri, chiar dacă acestea sunt greșite. Pentru că asta le oferă stabilitate. Iar dacă încercați să îi convingeți de contrariu, începeți să fiți priviți asemeni unui agresor. Nu mai continuați. Omul fie singur va înțelege cu timpul, fie nu… Ascultați mai mult, vorbiți mai puțin. Căutați nu paralele, ci punctele comune în păreri, care vă permit să treceți la punctul doi.

2. Ajutați. Găsiți un lucru util de făcut societății. Dacă nu îi dăm creierului de lucru, el va continua să înoate în haosul creat de prezent. Întrebați-vă cu ce concret puteți ajuta oamenii din jurul vostru și faceți asta cu toată dedicația, chiar dacă asta prespupune să măturați strada sau ograda, să faceți voluntariat adunând și împărțind ajutoare, să faceți și să oferiți cafea gratis. Activitatea de acest gen în asemenea situații ajută la păstrarea puterii și limpezimii minții. E și mai bine venit când acest lucru e făcut împreună cu alții și nu în singurătate. Asta am făcut eu și toți voluntarii de la AO Help și Help Europa și asta m-a ajutat. Încercați și voi.

3. Găsiți un echilibru între riscuri și rezultate. Faceți ceea ce vă oferă siguranță. Dacă acționați într-o manieră sau alta, luați totul în calcul – impactul real al acestei acțiuni, rezultatul final, propriile beneficii etc. Nu riscați fără motiv. Riscați cu motiv.

4. Uniți-vă. În condiții de criză când societatea are nevoie de ajutor, susținerea ei se poate face de către oamenii care împărtășesc aceleași valori. E foarte important de avut un cerc restrâns de oameni care au aceeași ideie, decât un cerc mare de oameni cu viziuni diferite.

5. Reduceți canalele de informare mass-media. Dușmanii noștri sunt emoțiile negative și nervozitatea, pe când în această situație este vital de păstrat calmul și luciditatea minții. Canalele mass-media care nu oferă informație veridică, ci doar crează frică și frustrare trebuiesc eliminate, pentru că sunt periculoase.

În asemenea situații, ele devin un soi de drog, care ne provoacă să facem mereu și mereu scroll pe online. La ce bun? Dragile mele, sunt doar niște gânduri pe care am vrut să vi le spun. Unele dintre aceste sfaturi, noi deja le-am pus în aplicare, involuntar și ele au avut succes. Dar voi ce faceți ca să ieșiți din starea de amorțire și frică ce se extinde tot mai mult și mai mult?