Albinuța Basarabia!


A fost odată în Paris, ca-n povești, o prea frumoasă fată, cu rădăcini Basarabești, dar deja se zic moldovenești… Cândva în 1812 la București, neamul ei de imperiul rus a fost separat, dar și într-un fel onorat, în cinstea lor, cu numele lor, a fost numit o partea din meleagul moldovenesc… Pentru a se simți mai bine, pentru a fi mai sănătoasă, moldoveanca noastră Basarabia s-a apucat de sport, după ce sfatului medicului ea l-a ascultat! Cu curaj se trezește la ora 6:30 dimineața,  de trei ori pe săptămână, e un exemplu de urmat! Aleargă încetișor, face o mică pauză la fiecare 10 minute, căci nu mai are ritmul, pe care îl avea în urmă cu două veri, când dansa sârbele una după alta, la nunțile tradiționale moldovenești, nici un flăcău cât de sportiv nu s-ar declara, nu ținea ritmul ei! Mai ales că capacitatea de rezistență începe să se piardă,  la doar o săptămână de inactivitate! Aleargă cu doar un pahar de apă în stomac, aleargă arde calorii, aleargă arde grăsime, așa mai răruț, dar așa e mai drăguț! În pofida dificultăților, ea aleargă mândră, cu capul sus, privește cerul, privește viitorul, vede de bine și vede bine! Inspiră aerul curat și răcoros a dimineții prin narinile nasului ei ascuțit și-l expiră cu buzele ei dulci. La început e nevoită să se concentreze puțin, pană găsește ritmul respirației și totul devine natural, nu e simplu, dar ea nu e genul, care să se lase cu una cu două, persistă, se agață de obiectivul ei ca albina de miere! Neamul ei a trecut prin multe greutăți și le-a biruit pe toate, nimeni și nimic nu o va face să abandoneze. Și așa, pas după pas, metru după metru, zeci de metri după zeci de metri, stradă după stradă, mai trece și printr-un parc, căci la Paris ora 7:00 se deschid toate, minută după minută, pană 30 de minute se fac. Obiectivul de 4 km este atins, se face un kilometru în 7 minute și 30 de secunde, pentru un început, e foarte bine, încetișor se pune fundamentul… Își amintește ea de când era mică la ea în sat de tradiție Basarabească, încă se făceau case din lampaci de lut, se făcea clacă, toată lumea se strângea și într-un efort comun, pe fundamentul puternic se construia o casă frumoasă, o casă pe o viată și mai mult…

Basarabia fiind șmecheră s-a descurcat să termine alergatul aproape de casă, după ce se oprește de alergat merge 3 minute și după care face câteva exerciții de întindere, mintea e relaxată, dar mușchii picioarelor sunt puțin încordați, fiind folosiți destul de mult în timpul alergărilor! Profită să-și asculte corpul, să-și relaxeze puțin mușchii,  pentru a se simiți încă și mai bine tot restul zilei. Pentru acest lucru face exercițiile de întindere pe care antrenorul ei i-a recomandat, întinde mușchii câte 30 de secunde fiecare, de exemplu începe cu mușchii cvadriceps cu care a ridicat genunchii sus și a făcut pași mari înainte, după care continuă cu ischiogambierii (hamstring) și termină cu gambierii! Pentru început e deja bine, obiectivul fiind,  de-a construi o rutină sănătoasă!

Și nu în ultimul rând și chiar foarte important, Basarabia noastră bea apă foarte des, dar și foarte puțin, câte o înghițitură sau două la fiecare10-15minute, altfel ea, ar fi cu 10% mai puțin performantă. Știind că în timpul efortului corpul ei a transpirat pentru a regula temperatura organismului și a evacua toxinele, deci este foarte important, pentru a recupera mai bine  dar chiar și pentru a se simiți mai bine se bea apă. Basarabia se hidratează, fie în timpul efortului din sticluța de apă ce o aduce cu ea sau după efort din bidonul, când plin cu ceai, când cu apă, pe care-l i-a cu ea la muncă! Căci sportul îi dă energie și dispoziție bună,  după care Basarabia muncește ca o albină!

De către Lavric Vasile Antrenor UEFA A de fotbal și antrenor personal. 

Cu drag, special pentru revista „O femeie din Paris”