Guvernul Italiei emite in fiecare an, de obicei pâna în data de 30 noiembrie, un decret (decreto flussi), care stabileste numărul cetățenilor din afară care pot intra în Italia pentru a lucra. Anul acesta vine la pachet cu vești bune pentru conaționalii noștri din Diasporă. În luna mai, ministrul Muncii, Andrea Orlando, a anunțat că în acest an decretul flussi va prevedea mult mai multe cote pentru ocuparea forței de muncă. De menționat că nu numai pentru lucrul senzonier, dar și de durată determinată și nedeterminată, cât și pentru contracte fixe.

Tatiana Vija este juristul care reprezintă platforma O femeie.com în Italia. Aceasta a explicat pentru comunitatea noastră ce prevede decretul flussi, ce privilegii vor avea imigranții din Italia în acest an, dar și despre cotele pentru ocuprea forței de muncă.

„În luna mai 2021, Ministerul Muncii a anunțat că de la decretul 2020 ar mai fi rămas cote pentru ocuparea forței de muncă subordonate non-sezoniere în sectoarele transportului rutier mărfuri, construcții și turism-hoteluri.

Cote pentru conversia permiselor de ședere pentru munca subordonată și pentru lucrătorii independenți, pe baza cererilor efective de conversie primite la Biroul unic pentru imigrare.

Și cote pentru munca sezonieră în sectoarele turismului agricol și hotelier de pe baza nevoii de muncă sezonieră din afara UE.

Deci, cu multă probabilitate că ar putea intra și categoria îngrijitoarelor de bătrâni, una dintre cea mai vulnerabila categorie de lucrători. Mulți lucrători care n-au avut posibilitatea să prezinte cererea pentru permisul de ședere cu “emersione 2020” ar putea să profite de acest decret.

Speram într-adevar să fie așa, iar decretul să fie emis cât mai curând și în acest an”, a spus Tatiana Vija.

De menționat că toate procedurile pot fi efectuate în format electronic.

„Aceste proceduri sunt gestionate electronic de câțiva ani încoace, deci va fi suficient să vă conectați de la computerul dumneavoastră sau să utilizați suportul numeroaselor organisme autorizate sau a altor profesioni1ti pentru a efectua întreaga procedură”, a mai adăugat Tatiana Vija.

Tatiana Vija este juristul care reprezintă platforma O femeie.com în Italia. Periodic, ea va veni cu informații noi și utile pentru emigranți. 

Profil de Facebook: facebook.com/tatiana.vija

Precizăm că decretul flussi este o lege a guvernului italian, care stabilește anual câți oameni pot intra în Italia pentru a lucra din țări non-europene. Astfel, decretul flussi indică numărul cetățenilor non-europeni care pot intra în Italia pentru muncă subordonată, autonomă și sezonieră. Pe lângă numărul cetățenilor non-europeni care pot intra în Italia din motive profesionale, decretul indică și numărul de persoane care își pot converti permisul de ședere (de exemplu, permisul de ședere pe studio) în permisul de ședere pentru muncă subordonat sau autonom. Decretul flussi pentru anul 2020 a stabilit că un total de 30.850 de persoane pot intra în Italia din motive profesionale.