Din data de 27 decembrie curent se vor aplica noi mฤƒsuri de prevenire ลŸi control a infecศ›iei COVID-19, la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare รฎn Republica Moldova. Astfel, persoanele care vin รฎn ศ›ara noastrฤƒ ลŸi s-au aflat รฎn ultimele 14 zile รฎn una sau mai multe ลฃฤƒri din zona roศ™ie (inclusiv prin tranzit), vor fi obligate sฤƒ prezinte rezultatul negativ al testului PCR COVID-19.


Testul trebuie efectuat cu cel mult 72 ore รฎnaintea รฎmbarcฤƒrii, รฎn cazul persoanelor care cฤƒlฤƒtoresc cu mijloace de transport รฎn comun, sau รฎnaintea intrฤƒrii pe teritoriul Republicii Moldova, รฎn cazul celor care cฤƒlฤƒtoresc cu mijloace de transport propriu. Testul va trebui efectuat atรขt de persoanele nevaccinate, cรขt ศ™i de cele vaccinate. Lista statelor din zona roศ™ie va fi รฎntocmitฤƒ de Ministerul Sฤƒnฤƒtฤƒศ›ii รฎncepรขnd cu 24 decembrie ศ™i actualizatฤƒ o datฤƒ la ศ™apte zile. Decizia a fost luatฤƒ รฎn cadrul ศ™edinศ›ei Comisiei Naศ›ionale Extraordinare de Sฤƒnฤƒtate Publicฤƒ (CNESP), prezidatฤƒ de premierul Natalia Gavriliศ›a.
Potrivit Hotฤƒrรขrii CNESP, cetฤƒศ›enii care nu au vizitat ศ›ฤƒrile din zona roศ™ie, vor putea intra รฎn continuare รฎn Republica Moldova fฤƒrฤƒ restricศ›ii cu prezentarea unuia din urmฤƒtoarele documente: certificatul de vaccinare, testul PCR sau rapid negativ sau concluzia medicalฤƒ confirmativฤƒ รฎn cazul persoanelor care au suportat COVID-19. Cei care nu deศ›in actele respective vor fi obligaศ›i sฤƒ respecte regimul de izolare pentru o duratฤƒ de 14 zile.
CNESP a mai decis ca, รฎncepรขnd cu 23 decembrie, curent, accesul รฎn incinta Aeroportului Internaศ›ional Chiศ™inฤƒu sฤƒ fie permis ศ™i รฎnsoศ›itorilor, care vor prezenta certificatul COVID-19.
Hotฤƒrรขrea adoptatฤƒ de CNESP mai prevede cฤƒ accesul la evenimentele private, organizate รฎn perioada 23 decembrie 2021 โ€“ 15 ianuarie 2022, pentru un numฤƒr de 25 sau mai multe persoane, va fi permis doar รฎn baza prezentฤƒrii certificatului COVID-19.
De asemenea, pentru a reduce riscul de infectare cu COVID-19, CNESP a adoptat reguli pentru vizitatorii ศ™i comercianศ›ii care participฤƒ la tรขrgurile de Crฤƒciun organizate รฎn toatฤƒ ศ›ara. Astfel, pentru siguranศ›a vizitatorilor va fi obligatorie purtarea mฤƒศ™tii de protecศ›ie pe toatฤƒ perioada de aflare รฎn spaศ›iul tรขrgului (cu excepศ›ia copiilor pรขnฤƒ la 12 ani), iar personalul ศ™i comercianศ›ii care vor participa la aceste evenimente vor trebui sฤƒ deศ›inฤƒ certificat COVID-19. Totodatฤƒ, bฤƒuturile ศ™i alimentele vor trebui consumate doar รฎn locurile special amenajate. Rฤƒmรขne รฎn vigoare obligativitatea respectฤƒrii distanศ›ei fizice, de cel puศ›in 1 metru, dintre persoane.
Hotฤƒrรขrea nr. 67 din 21 decembrie 2021 poate fi descฤƒrcatฤƒ aici: https://bit.ly/3yOrG0R