Cultura moldovenească, promovată frumos în Sud-Vestul Franței

Un jurnalist român spunea : “Fă ceva pozitiv pentru ţara ta şi pentru compatrioţii tăi. Oricât de modest sau neînsemnat este ceea ce faci, fă-o în fiecare zi.” După acest citat s-a condus și conaționala noastră, Mihaela Oțel, care cu ajutorul altor moldoveni, a reușit să înființeze o Asociație etno-culturală, care își propune să promoveze cultura moldovenească în Franța prin organizarea evenimentelor și întâlnirilor culturale. Asociația « Maison Moldave France Sud-Ouest »  a luat naștere în urma alegerilor prezidențiale de anul trecut. Atunci, mai mulți moldoveni, care sunt stabiliți în Franța, au înțeles că împreună sunt o forță și că au de învățat multe unii de la alții. Astăzi, această comunitate este formată din 12 compatrioți cu vârstele cuprinse între 22 și 50 de ani. Președinta Asociației, Mihaela Oțel spune că din cauza pandemiei de Covid-19  comunică prin intermediul rețelelor de socializare, iar discuțiile lor au un scop primordial, și anume : “Realizarea faptelor bune, a face bine”.

 

“Ne vedem destul de des online (probabil de 2-3 ori lunar, uneori chiar mai des). Avem un grup Messenger unde comunicăm practic în fiecare zi. Din păcate din cauza măsurilor sanitare nu am putut să ne vedem fizic decât de două ori în decursul a două luni de activitate. Sperăm să putem organiza o activitate în aer liber cât mai curând. “

 

Cum se numește asociația voastră şi de unde veniți ?

Asociația noastră se numește « Maison Moldave France Sud-Ouest ». Sediul asociației se află la Bordeaux, dar geografic dorim să cuprindem toată zona de Sud Vest. Scopul nostru este să integrăm și membri de alte naționalități.

 

De cât timp faceți parte din diasporă și de ce ați ales această țară?

“În echipa noastră sunt membri care se află în Franța de mai mult de 10 ani, dar și concetățeni care s-au instalat aici de doar câteva luni. Toți am fost atrași de cultura franceză, de sistemul social, de modul de viață de aici, și bineînțeles de vinul bun și brânză gustoasă. Noi avem șansa de a trăi într-o zonă amplasată geografic foarte avantajos, pentru că la doar 50 de kilometri se află Oceanul Atlantic, iar în mai puțin de 3 ore ajungem în munții Pirinei, și la aproximativ 200 de kilometri e frontiera cu Spania.

 

Despre ce discutați și care vă sunt prioritățile ?

Membrii biroului au vârste de la 22 de ani la 50 de ani. Putem spune că toate vârstele. Activitățile noastre sunt adresate tututor moldovenilor. Ultima activitate legată de Paște a fost pentru copii. Este vorba de un concurs de desene, poezii și cântece cu tematică pascală. De asemenea, scopul nostru este de a ne investi în măsura posibilităților și în conformitate cu disponibilitatea fiecăruia. Pentru a reduce din timp sau pentru a fi eficienți, am lucrat mult prin intermediul rețelelor de socializare, iar conferințele au avut loc prin Zoom sau Google meet.

 

Poveșteste despre activitățile asociației și scopul ei – , cum ați ajuns la gândul că vreți să o înființați ?

Asociația a apărut în contextul alegerilor prezidențiale din octombrie- noimebrie 2020. Atunci, unii membri din asociație au făcut parte din Comisia electorală. Numărul mare de moldoveni care s-au deplasat ne-a uimit. De aceea, am decis că ar fi oportun să creăm o asociație prin care să ne cunoaștem, să ne ajutăm reciproc, sa promovăm cultura moldovenească în Franța, dar și pentru a crea relații interculturale. De asemenea, dorim să fim o sursă de informare pentru cetățenii care locuiesc în această zonă și o legătură cu Ambasada de la Paris.

Cum reușiți să combinați totul ( carierele profesionale, viață de familie, studiile și activitățile în cadrul asociației ?

Este destul de greu să combinăm viața profesională/privată și activitatea asociativă, dar datorită faptului că suntem o echipă unită și motivată, reușim să ne organizăm și să ne ajutăm reciproc.

Ce vă motivează să treceți peste greutăți/dificultăți ?

Faptul că am putea ajuta concetățenii noștri, că putem fi utili societății ne motivează să trecem peste greutăți. Stim că doar prin ieșirea din zona de confort se pot face lucruri importante. De asemenea, experiența asociativă ne ajută să descoperim aspecte din diferite domenii (crearea unui statut, redactarea unui proces verbal, crearea unui cont bancar asociativ, tehnici de management, organizarea desfășurarea activităților online, colaborare, utilizarea platformelor Zoom, Google meet, pagina Facebook, etc). Spiritul de echipă este la fel o bună motivație pentru că atunci când suntem toți implicați, avem speranța că orice greutate poate fi învinsă.

 

Ce țeluri și ambiții aveți pentru viitor ?

Dorim ca echipa noastră să crească, să avem membri de diferite naționalități, diferite vârste și profiluri. Vrem să facem activități culturale și intelectuale precum vizite la muzee, ieșiri la cinema, concursuri, conferințe. Doar prin această cale putem integra comunitatea noastră în societatea franceză.

Cum vedeți diaspora sau oameni de aici?

Diaspora e diferită, atât la nivel de profil (studenți, tineri activi, antreprenori, etc), cât și la nivel de comportement. Unii reușesc să se integreze mai ușor, alții mai greu. Familiile cu copii au tendința de a rămâne în grupuri de moldoveni. În schimb, studenții și tinerii activi încearcă să aibă și prieteni de alte origini. Probabil e în funcție de procesul de integrare care diferă pentru fiecare. Studenții fiind înconjurați de francezi sau alte nationalități încă de pe băncile universității au facilitatea de a întâlni persoane de diferite nationalități.

De ce credeți ca este important de trasmis valorile si cultura?

Noi credem că un popor care iși pierde tradițiile, își pierde și identitatea. De aceea, dorim să continuăm obiceiurile oriunde nu ne-am afla.

Membrii Asociației « Maison Moldave France Sud-Ouest » au venit și cu sfaturi pentru cei din diasporă :

Ninicu Rodica : „individual putem merge mai repede, dar impreun putem ajunge mai departe, asa ca haideti sa ne unim fortele ca sa promivam cultura noastra, indiferent unde ne aflam.” »

Ceban Veaceslav : “Aucun d’entre nous n’est plus intelligent que l’ensemble d’entre nous.” Kenneth Blanchard.

Ciobanu Ana : « Le travail individuel permet de gagner un match mais c’est l’esprit d’équipe et l’intelligence collective qui permet de gagner la coupe du monde. » (Aimé Jacquet).

Cazacu Natalia : « Omul face locul,iar nu locul pe om! Să formezi o echipă este doar inceputul, să rămâi împreună este progresul, să lucrezi împreună este succesul! »

« Maison Moldave France Sud-Ouest » este un început promițător pentru conaționalii care vor să se facă auziți și nu în ultimul rând, pentru cei care vor să să crească, să învețe și să se dezvolte. Dacă faci parte din diasporă, asta poți face și tu, pentru că « Maison Moldave France Sud-Ouest » este despre oamenii care se află departe de casă și pot mult. Mult mai multe…

Fii la curent cu evenimentele din diasporă aici :

https://www.facebook.com/MaisonMoldaveFranceSudOuest

Editor text Ionela Fana