Olga Căpățână este o scriitoare originară din R.Moldova, stabilită în Franța, iar la data de 29 mai 2021 lansează cartea „Parisul cu gust de caramelă sărată”în Moldova 


Evenimentul va avea loc la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Editura Sedcom Libris, care vă invită la lansarea unui nou roman,  „Parisul cu gust de caramelă sărată”, semnat de scriitoarea Olga Căpățînă.

Are un fel al său de a povesti. Lucruri aparent banal de cotidiene prind o altă savoare prin cuvintele ei. Dar să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Doamna Olga Căpățînă este scriitoare, iar noi, Diaspora din Franța, avem norocul s-o numim „a noastră” pentru că s-a stabilit anume aici.️
„Îmi spune Olga Căpățînă, am 65 ani și m-am născut în satul Lencăuți, Ocnița, de la malul Nistrului. Prima mea călătorie la Paris a fost în 2001, când am fost invitată la Salonul Internațional de Carte, unde a fost prezentată cartea mea Colind afgan.
Am emigrat peste trei ani. Se născuse nepotul meu, Nicușor și am vrut să-i fiu alături. Am ratat multe la viața mea și nicidecum nu puteam rata copilăria nepotului.
Ce ține de activitatea profesională, profesia e una, activitatea – alta… Facultatea de filologie… Mi-au plăcut cărțile, mi-a plăcut să citesc. Mama zicea – nu citi atâtea cărți, nu vei fi ministru. Miniștrii au copii lor. Învață ceva ce-ți va fi util. Util ar fi fost tot, ce puteam învăța de la mama, pentru că le știa pe toate: ce și cum se face pentru casă. Dar nu am învățat nimic de la ea. Am făcut așa cum am vrut eu. Pentru că asta sunt – o femee care face ce vrea, cum vrea și când vrea. Nu am vrut să fiu profesoară de literatură. Dar am făcut studii la Institutul Pedagogic din Bălți. Nu am lucrat nici o zi în școală. În militărie nu am mers din cauza că îmi plăcea să fiu militar. Ce știam eu despre militărie? Nimic. La Comisariatul Militar se plătea de două ori mai mult decât jurnaliștilor de la Radio-Moldova. Și am lăsat Radio pentru Comisariat. Apoi am lăsat armata pentru jurnalism. Apoi am lăsat Moldova pentru Franța…” Olga Căpățînă
Mai multe despre această doamna gasiți în interviul oferit pentru comunitatea – O FEMEIE DIN PARIS
eveniment
Vă așteptăm la o întâlnire de suflet! Evenimentul va avea loc la 29 mai 2021, ora 11.00, scuarul BNRM (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”). 

Printre invitați se vor regăsi Aliona Grati, dr.hab., critic literar; Claudia Partole, poetă, prozatoare; Ion Xenofontov, dr. în istorie; Lidia Prisac, dr. în istorie; Nicolae Rusu, scriitor; Nicolae Spătaru, scriitor, traducător; Ana Tkacenco, actriță: Ana Glibiciuc, pictoriță; interpreții Vali Boghean, Viorel Burlacu, Tatiana Turtureanu. Moderator: Elena Pintilei, director general al BNRM. Parteneri media: Moldova9.com  și televiziunea Fjșc (Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării).