,,O femeie din Paris” – În ochii mei femeia este un mister.


De fată i se spunea Valentina Gutu , după căsătorie a devenit Tacu. Este originară din satul Ermoclia, raionul Ștefan-Vodă. În Franța, oficial e stabilită din 2010, dar prima dată a venit aici în decembrie 1998, fiind studentă în anul trei la Universitatea de Stat din Moldova. Soțul a venit înainte, iar Valentina împreună cu copiii a trebuit să-l urmeze. „Nu am fost prea entuziamată să mă stabilesc cu traiul în Franța, dar până la urmă am cedat, fiindcă dorința de a fi alături de copii în acel timp prevala, iar ei visau la studii universitare în Europa.”

Este o artistă incurabilă Valentina. „De mic copil visul meu a fost scena, mai ales, că am avut parte de ea din fragedă copilărie. Tata era pe atunci director la Casa de Cultuă și până la sfârșitul studiilor medii am fost implicată în diverse proiecte culturale, atât în raion cât și în repubilică.”

Părinții și-o doreau medic, ceea ce nu a fost să se întâmple, pentru că muzica a prevalat.

Are doi ani de studii la Conservatorul din Chișinău, compartimentul canto popular. Atunci s-a căsătorit, iar soțul i-a sugerat să schimbe vectorul de activitate, orientându-se spre filozofie, fiind și lector universitar în domeniu din 2001 până în 2009. Pentru 15 ani a întrerupt activitatea muzicală.

„În Franța, din anul 2011 am fost lector voluntar la Asociația Filotecnica din Paris, iar din 2013 m-am înscris la Sorbona IV la facultatea de Litere. Între timp s-a născut al 3-lea copil și în momentul de față, alternez între continuarea studiilor post universitare și educația celui mic.

Mă bucur că am găsit timp pentru muzică. Din toamna anului 2010 și până în prezent, împreună cu soțul meu, muzician de profesie și alți lăutari, stabiliți în Franța, am cântat la multe sărbători ale conaționalilor noștri din diaspora. Am avut parte de o experiență inedită.” Formatie Paris-Muzica Valentina Tacu

Valentina s-a născut într-o familie numeroasă. Este singura fată din cei 6 copii ai părinților săi. „De mic copil am avut rolul unei a doua mame pentru frații mei. Am avut parte de o copilărie grea și plină de responsabilități, așa a fost și mai departe, fiindcă am trăit perioade istorice complicate. Ceea ce mă motivează cel mai mult să înfrunt greutățile vieții sunt, în primul rând, ochii familiei mele, pe care încerc de-alungul anilor să nu-i dezamagesc.”

În timpul libere Valentina face muzică, pictură, patiserie, și se distrează cu copiii săi. A început să-i placă broderia. O bună parte din vestimentația sa tradițională a realizat-o singură.

Răspunsurile Valentinei Guțu la cele 3 întrebări ale lui Marcel Proust :

  • Ce-i vei spune lui Dumnezeu dacă îl ve-i vedea într-o zi?

Mulțumesc pentru răbdare !

  • Locul unde ai vrea să trăiești?

În munți.

  • Deviza ta :

Să păstrăm omenia, indiferent de obstacolele vieții.

Cu drag, Revista O FEMEIE DIN PARIS 

Editor text: Cojocaru Corina