După ziua de ieri, 22.02.2022, când toată atenția s-a centrat pe acel joc de cifre numit palindron, cea de azi 23 februarie, are șansa să rămână în umbra altor evenimente, ce ne dezbină societatea. De aceea, probabil puțin sunt cei care știu că azi a fost aleasă ziua culorii roz ca simbol împotriva intimidării în şcoli („bullying”) dar şi în mediul online şi oriunde astfel de manifestări regretabile sunt prezente.
Bullying-ul este un act de violență, fizică, verbală și psihică care se manifestă prin loviri, scoatere în evidență a defectelor fizice, jigniri, porecliri. Evident, unul din mediile propice unde acest fenomen se poate petrece este școala, locația unde copilul își poate manifesta lupta pentru putere. Orice individ mai slab decât el devine o sursă de exercitare a puterii în scop de domine, astfel ca prin intermediul acestui comportament copilul să scape de propriile probleme și frustrări.
Ziua culorii roz (#PinkDay), denumită şi Ziua tricoului roz (#PinkShirtDay), a fost înființată în 2007 în Nova Scotia, Canada, după ce doi elevi de liceu, David Shepherd şi Travis Price, au văzut că un coleg de clasa a 9-a de la Central Kings Rural High School este intimidat pentru că, deşi băiat, a ales să se îmbrace cu un tricou roz, culoare asociată mai degrabă fetelor.
Cei doi colegi nu au vrut să lase lucrurile aşa şi s-au decis să-l susțină pe colegul victimă a intimidărilor convingându-i pe toți elevii şcolii să vină a doua zi la cursuri îmbrăcați cu câte un tricou roz. Cei doi au cumpărat chiar mai multe tricouri roz pe care le-au oferit celor care nu aveau astfel de obiecte vestimentare în garderobă.
Menționăm că în Republica Moldova 86,8% dintre elevii claselor a VI-a – a XII-a sunt afectați de bullying. Cea mai alarmantă situație este în instituțiile de învățământ din Chișinău, unde fiecare al patrulea elev a fost victimă a acestui fenomen sau a asistat la situații de bullying.
Noțiunea de „bullying” va fi reglementată în legislația Republicii Moldova, fiind introdusă în Codul Educației. Fenomenul va fi recunoscut ca formă de violență psihologică care are drept rezultat crearea unei situații de intimidare. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în Parlament în lectura a doua.
Sursa info: mamaplus.ro