Coliva, aromată și delicioasă, face parte din deserturile copilăriei.Astăzi o voi pregăti împreună cu voi. Ingrediente: Arpacaș de grâu 500 gr Apă 2 l Sare 1 linguriță Miere 200 gr Esență de vanilie 2 linguri Nucă măcinată 200 gr Nucă tocată 200gr Zest de la o lămâie Pentru decor : Nucă măcinată 200gr Bomboane Nuci Fructe uscate Mod de preparare: 1. Grâul se întinde pe masă și se alege de impurități . 2. Spălați grâul până apa rămâne curată (tradiția spune că trebuie spălat în 9 ape ). 3. Puneți arpacașul într-o cratiță cu fundul mai gros. 4. Adăugați apa ,sarea și puneți cratița la foc. 5. Îndepărtați spuma ce se ridică la suprafață. 6. Fierbeți la foc mic ,amestecând periodic să nu se lipească de cratiță. 7. Continuați fierberea până când lichidul a fost absorbit. Aproximativ 40-45 min.

8. Opriți focul , acoperiți cu capac și lăsați să se răcească bine. Eu am lăsat 3 ore dar puteți lăsa și peste noapte. În acest timp vor înflori si boabele care nu au făcut-o în timpul fierberii și vor absorbi tot lichidul rămas. 9.Când grâul este răcit bine, adăugați mierea ,zestul de la lămâie ,nuca măcinată ,nuca tocată cu cuțitul și esența de vanilie. 10. Amestecați totul bine și gustați, dacă nu e suficient de dulce mai adăugați miere după gust. 11. Coliva este gata .Trebuie să fie consistentă și să-și păstreze bine forma.

12. Așezați coliva pe o farfurie sau un platou și dații o formă rotundă sau ovală. 13. Presărați cu nucă măcinată marginile dar și deasupra. Acest strat ajută ca coliva să nu se usuce. 14.Ornați la dorință cu nuci ,bomboane,fructe uscate ,cacao,zahăr pudră sau fulgi de cocos .

Poftă bună pofticioșilor!!! Cu drag

Ana Girbu Lentitcaia