Bucurie… v-ați gândit la ciocolate? Nu, nu e vorba de dulciuri și caloriile lor. De data asta vorbim despre ce le arde. Suntem la sport. Azi vorbim de victorii. Vă invit cu drag să admirați poza de mai jos!

Fericirea intr-o imagine 

În lumea sportului există un eveniment o dată la patru ani. El este pe cât de rar pe atât de pasionant! Sunt puțini pe această planetă care au onoarea să participe și sunt încă mai rari cei care au marea șansă de a avea o medalie… O medalie olimpică! Deci, merge vorba despre Jocurile Olimpice (JO), un eveniment cu rădăcini în Antichitate. Ele au avut loc pentru prima dată în urmă cu 3000 de ani în orașul grec Olympia și se organizau la fiecare 4 ani. Pe atunci, în jurul anilor 776 î.e.n. timpul nu se număra în ani, dar în olimpiade (4 ani). Din păcate nu se poate de afirmat cu exactitudine de ce au fost create jocurile, căci istoria a fost amestecată cu mitologia greacă…

Reconstruirea locului olimpic din Olympia (în secolului 3 î.e.n) Toubis.

La sfârșitul secolului IV, împăratul Teodosie a decis să abolească JO, dar ce e bine nu dispare niciodată. În anul 1894 Pierre de Coubertin lansează proiectul de renovare a Jocurilor Olimpice și în 1896 au loc primele JO moderne în orașul Atena, Grecia.

Cine s-a întrebat dacă va privi jocurile olimpice de anul acesta? Ele au loc la Tokyo și vă spun eu, le veți privi, le veți privi. Nu doar că sunt un eveniment mondial pe care majoritatea vecinilor voștri sau un 91% din prietenii voștri îl vor privi, dar și pentru că veți dori să le susțineți pe Daniela Cociu din Chircăieștii Noi, Căușeni și Maria Olărașu din Mingir, Hîncești!

Veți striga și voi cum strigă fetele în imaginea de mai jos!
Strigăte de bucurie!

STRIGATE DE BUCURIE

Fetele acestea sunt moldovence și sunt campioane! Mai întâi, Campioanele Moldovei la distanța de 500 de metri și nu numai…!
Cireașa de pe tort – fetele noastre au câștigat calificările de la Szeged pe distanța 500 metri cu rezultatul 2:04.93! Victorii au mai fost și vor mai fi, dar începutul istoriei se scrie doar o dată. Prin rezultatul lor, Republica Moldova va avea pentru prima dată reprezentante feminine la caiac canoe la Jocurile Olimpice!

Recent Maria și Daniela au mai luat medalia de argint la campionatul mondial din Ungaria. Haideți să analizăm împreună declarațiile lor pentru sport1.md, căci în mod evident acest succes a pus bazele calificării lor pentru JO.

La acest campionat mondial, fetele noastre au început timid. Au subapreciat puțin forțele lor, crezând că vor termina pe locurile 5-6. Ele nu prea reușiseră startul la prima încercare, nici la a doua încercare n-au făcut-o cu mult mai bine! Dar la a treia încercare, de data aceasta în finală, ambele au reușit un start bun și perseverența lor a fost recompensată! Putem doar să le felicităm pentru că au continuat să se bată la maxim, pentru că au păstrat capul sus! Au fost atât de motivate și concentrate spre obiectiv că nici o oboseală fizică n-au simțit!

Au realizat, după ce au început, că au puteri să facă și mai mult! Au și învățat de la un campion olimpic, antrenorul lor fiind unul. Este vorba despre Victor Reneischi, dublu campion Olimpic la jocurile din 1988 (Seul, Coreea de Sud) sub culorile Uniunii Sovietice și medaliat de argint la jocurile din 1996 (Atlanta, USA) de data aceasta sub culorile Moldovei! El le antrenează din 2016 și le-a transmis nu numai cunoștințe, dar și dragostea pentru sportul lor!

Ca o provocare, ca un vis, o dorință, cu siguranță un obiectiv pentru care prețul realizării e ani de efort, cum spun fetele, muncă zi de zi, săptămână de săptămână pentru ca să ajungă la jocurile olimpice, să reprezinte țara lor în ochii unei planete întregi, a unei lumi mari unde tot neamul lor este înșirat! Secretul lor? În primul rând, înțelegerea, lucrul de echipă este greu, fiecare având ideile și opiniile sale…

Apoi, este foarte importantă complicitatea pentru a atinge același obiectiv! Desigur trebuie și să ai caracter căci, spun fetele, nimeni nu poate să obțină rezultate fără caracter. De specificat că Maria și Daniela și-au pus caracterul în folosul echipei pentru a face performanță împreună, un exemplu de urmat pentru toate echipele…

Nu în ultimul rând, susținerea reciprocă în momentele grele.

Așa a fost să fie, când practic majoritatea dintre noi vor fi în vacanță ar fi minunat să fim disponibili, să fim împreună, să susținem fetele.  Marți 3 august 2021 va avea loc semi finala și finala la C2 500m (F) la  ora 2h 30 (ora Parisului)!
p.s.

La momentul actual la Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au calificat 11 sportivi moldoveni:

  •  Zalina Petrivskaya (atletism)
  • Lilia Fisikovici (atletism)
  • Dimitriana Surdu (atletism)
  • Serghei Marghiev (atletism)
  • Andrian Mardare (atletism)
  • Anastasia Nichita (lupte)
  • Victor Ciobanu (lupte)
  • Tatiana Salcuțan (înot)
  • Alexandra Mîrca (tir cu arcul)
  • Daniela Cociu și Maria Olărașu (canoe)

Cu drag,

Vasile Lavric, Antrenor de fotbal UEFA A și Antrenor personal, special pentru revista „O femeie din Paris”

https://www.facebook.com/asso.bassarabia

https://www.facebook.com/Lavricus