Ce este sportul?
Personal aș zice că sportul e sănătate fizică și mentală. Dacă-i căutăm în dicționar definiția putem găsi două care ne atrag atenția. Prima și cea mai simplă definește sportul ca pe o „activitate fizică al cărui obiectiv este de a îmbunătăți condiția fizică”. Puțin diferită și puțin mai complexă ar fi următoarea: „sportul este un ansamblu de exerciții fizice prezentate sub formă de jocuri individuale sau colective, în baza cărora se pot face competiții, practicate după un anumit regulament”.
Din aceste două definiții înțelegem practica sportul ca o activitate pentru menținerea sau îmbunătățirea condiției fizice, în ideea de a avea un corp sănătos. De exemplu, să alergi câțiva kilometri la o viteză de 8 km pe oră ar însemna o activitate fizică pentru menținere în formă.
Iar a doua definiție ne duce spre noțiunea de sport ca joc organizat, reglementat și competitiv. În acest caz putem da exemplul sportului rege, cum ar fi fotbalul în cadrul unui club sau chiar între prieteni pe iarbă verde a unui parc într-o duminică dimineața.
Beneficiile fizice dar și psihologice
O inimă mai puternică, risc redus de diabet, greutate corectă, presiunea sângelui mai scăzută, mușchi mai puternici și mai rezistenți, un sistem imunitar mai puternic… Acestea sunt doar câteva exemple de beneficii fizice pe care le putem avea, practicând o activitate fizică sau un sport. Dar putem să ne imaginăm corpul uman ca pe o fabrică de hormoni și sportul ca pe o materie primă pentru a produce și gestiona, iar pe unii dintre ei pentru a produce efecte pozitive asupra bunăstării noastre. Un studiu publicat în 1999 (Archives of Internal Medicine) a demonstrat că activitatea fizică are un efect calmant datorită unei substanțe produse în timpul activității. E vorba despre secretarea endorfinelor de către organism, care măresc rezistența în fața încercărilor vieții, cu alte cuvinte ne fac mai calmi. Acești hormoni ai fericirii participă, în mare parte, la o stare de bunăstare și nu numai. Sportul mai are efecte și asupra adrenalinei responsabilă de stres, ceia ce ajută ca o persoană să evite o stare de depresie și să lupte mai bine împotriva emoțiilor negative.
De lungul timpul, dacă activitatea fizică este practicată în mod regulat, se vor vedea și efecte în oglindă. Va fi o diferență pozitivă asupra corpului – siluetă mai fină, mușchi mai evidențiați, mai puțină masă grasă!
Dar să nu uităm partea cea mai importanta, alimentația de calitate, echilibrată și variată. Din fericire, prin rubrica alimentație, O femeie din Paris vă poate ajuta și din acest punct de vedere, citiți rubrica colegii mele Cristina Rată, nutriționistă calificată (https://ofemeie.com/cristina-rata-pot-sa-iau-apetitul-sub-control/).
Pentru a rezuma, a face sport ne ajută să:
• fim mai calmi.
• dormim mai bine.
• avem o imagine despre noi mai bună.
• avem încredere în noi.
• avem dispoziție mai bună.
• combatem anxietatea și stresul.
• mărește capacitatea de a lucra sau a învăța.
Legea recomandă sportul!
În Franța legea a evoluat în ultimii ani în favoarea activității fizice. De menționat că activitatea fizică și sportivă a fost recunoscută drept terapie fără medicamente de către „Înalta Autoritate de Sănătate” din anul 2011. Iar legea de modernizare a sistemului de sănătate de pe 26 ianuarie 2016 a introdus posibilitatea pentru medicul de familie de a prescrie activitatea fizică adaptată pentru bolile pe termen lung. Și prin decretul n° 2017-1866 de pe 29 decembrie 2017 activitatea fizică a fost recunoscută oficial ca un factor de prevenție a bolilor și practica căruia fiind încurajată.
Nici o scuză pentru a nu practica sportul!
Sportul este sănătate, de aceea toate drumurile merg spre terenurile și structurile unde se poate de practicat o activitate sportivă. Asta în cazul în care nu doriți urmați exemplul domnișoarei Basarabia și să alergați dimineața prin oraș (https://ofemeie.com/povestea-basarabiei/). Locuri și condiții pentru sport există pentru toată lumea. În Franța sunt în total 269 497 echipamente sportive din care 43 523 sunt terenuri de football, rugby sau hokey, sau pentru cei ce vreau să practice diferite activități sunt 19 176 săli multisport, adică unde puteți face dans, volley, badminton… În aceste cifre nu am vorbit despre parcurile naturale în care se poate de alergat sau de făcut exerciții de forță ca să cităm doar două exemple.
Iar pentru copii moldoveni și români există asociația Bassarabia, unde fetele și băieții de 6-14 ani pot practica fotbalul în fiecare duminică dimineața (https://www.facebook.com/asso.bassarabia). Studiile arată că, în medie, un copil practică 25 minute de activitate fizică pe zi, iar instituțiile de sănătate recomandă 60 de minute pe zi.
*Consultați medicul pentru un control al sănătății. Este vorba în special de bărbații de peste 35 de ani și femeile de peste 45 de ani.
* Semnalați orice durere la nivelul pieptului sau orice dificultate de respirație anormale apărute in timpul efortului. La fel, este importat de semnalat orice palpitație cardiacă în timpul efortului, după efort sau orice alte probleme legate de sănătate.
* Respectați mereu un protocol de încălzire de 10 minute la începutul antrenamentul, precum si un protocol de recuperare la sfârșit.
*Beți 3 sau 4 înghițituri de apă la fiecare 30 de minute în timpul antrenamentului.
*Evitați exercițiile intense când temperatura e de sub -5°C sau peste +30°C și desigur când este anunțat un pic de poluare.
*Nu se recomandă să fumați cu 2 ore înainte de a practica sport și 2 ore după ce ați terminat sesiunea.
*Nu consumați substanțe dopante sau medicamente fără prescrierea medicului.
*În caz de febră, nu se recomandă de a face sport, la fel nici în următoarele 8 zile după o gripă.
De către Lavric Vasile Antrenor UEFA A de fotbal și antrenor personal.
https://www.facebook.com/asso.bassarabia
https://www.facebook.com/Lavricus
Cu drag, special pentru revista „O femeie din Paris”