Veste bună pentru moldoveni. Aceștia pot călători liber în Ucraina în baza ceritificatului național de vaccinare împotriva Covid-19.  Anunțul a fost făcut de Ambasada Republicii Moldova în Ucraina, în data de 10 iunie. Potrivit informației, autoritățile de la Chișinău și Kiev au convenit, prin schimb de note, recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de imunizare anti-COVID-19, emise de către autoritățile competente din Republica Moldova și Ucraina. 

Astfel, cetățenii moldoveni pot intra și tranzita teritoriul Ucrainei doar prezentând certificatul național care confirmă administrarea completă a vaccinurilor incluse în lista Organizației Mondiale a Sănătății. Cei care încă n-au reușit să se vaccineze, pot trece frontiera Ucrainei doar dacă prezintă rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat, sau  rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului SARS-CoV-2, efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat. Aceste documente nu sunt necesare pentru copiii cu vârsta până la 12 ani. De menționat că acesta trebuie eliberat în limba engleză. Totodată, aceste documente nu sunt necesare pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani.

Precizăm că autoritățile ucrainene au hotărât prelungirea carantinei până în data de 30 iunie 2021, fiind instituit nivelul galben de pericol epidemiologic pe întreg teritoriul țării vecine. De asemenea, au fost reintroduse cele patru niveluri de pericol epidemiologic (verde, galben, portocaliu și roșu).